Vem är Marlee Matlin?

November 9

Marlee Matlin är en akademi och Golden Globe Aware vinnande skådespelerska som är unikt och särskiljande på många sätt. En självklar sak vore att påpeka att hon är döv, och detta är sant. Hon förlorade de flesta av hennes hörsel bara blyg av hennes andra födelsedag 1967. Men thereâ € s så mycket mer att Matlin, trots att hon har varit en outtröttlig förespråkare för hörselskadade, gör det bara upp en del av hennes berättelse.

Matlin mycket tidigt omhuldade en kärlek till skådespeleri, och hörselnedsättning hindrade inte henne från att ta på sig rollen som Dorothy i en pjäs produktion av Trollkarlen från Oz när hon var sju år gammal. Fast hon fortsatte att agera som barn, i en teatergrupp i hennes hemstat Illinois, hennes intressen i straffrättsliga hade henne studera ämnet kort på Harper College efter examen. Hennes agerar feber hade aldrig lagt sig dock, vilket visade sig vara en slumpartad sak för Marlee Matlin. Samtidigt som de fungerar i mycket berömda play Bortom alla ord, hon valt att upprepa roll i en filmversion, som släpptes 1986.

Matlinâ € s prestanda träffade lysande recensioner, och hon snabbt bröt gränser i filmvärlden, blir en av de få aktörer som har vunnit Oscar för en debut. Barn ledde till andra filmer, bland dem Walker, hör ingen ondska, och 2005 Vad Bleep vet vi.

Marlee Matlin har också medverkat i många TV-serie inklusive: Seinfeld, Picket Fences, Spin City, ER, The Practice, The West Wing, Desperate Housewives, är mitt namn Earl, och The L Word. Hon har medverkat i många gjorda för TV-filmer, och publicerat tre böcker: Deaf Child Crossing, Ingen är perfekt och ledande Ladies.

När Marlee Matlin filmade Walker 1988, var hon på plats i Nicaragua. Hon bestämde sig för att besöka barn som bor där, både döva och hörsel, och aktivism för barn och andra i behov, snart matchade hennes passion för att agera. Shea € s tas upp ett antal värdiga orsaker, inklusive lobbyverksamhet för att få alla stora nätverk erbjuder textning till tittarna, som arbetar för att stoppa spridningen av aids genom medverkan i flera framstående AIDS stiftelser, och delta i många stiftelser som tjänar till att skydda barn .

Det är inte förvånande att denna flerskiktade actressesâ € kärlek till barn har inspirerat henne att ha sin egen. Hon är mamma till fyra barn: två söner och två döttrar, den yngsta födda 2003. Hon gifte make, Kevin Grandalski 1993. En bit av trivia som följer Marlee Matlin är att hennes bröllop ägde rum i Fonzieâ € s (Henry Winklerâ € s) bakgård.

Matlinâ € s skådespelar kan antingen talat eller på teckenspråk, och hon använder ofta en kombination av båda. Även hennes arbete endast kunde tolkas som advocacy för personer med hörselskada, går det mycket längre än så. Hennes roller har varierat, och det faktum att hon är döv kan vara nyckeln, eller helt oviktigt. Som skådespelerska hennes dramatiska utbud är stort och hon fortsätter att glädja publiken med sitt arbete.

  • När hon var sju år gammal, Marlee Matlin spelade Dorothy i en scenproduktion av Trollkarlen från Oz.