Vad är Koroidal Melanom?

December 7

Koroidal melanom är en typ av cancersvulst som har sitt ursprung i koroidea, ett lager av ögonvävnad som täcker näthinnan. Det är en relativt sällsynt form av cancer som oftast drabbar personer över 55 års ålder Koroidal melanom inte normalt orsaka fysiska symtom i ett tidigt skede, men så småningom kan leda till problem med synen. Den föredragna kur för en liten tillväxt är en specialiserad typ av strålterapi. Kirurgi för att avlägsna det drabbade ögat anses vara ett sista alternativ för att förhindra att cancern sprider sig till andra delar av kroppen.

Åderhinnan lagret av ögat innehåller melanin, en speciell typ av pigment som hjälper reflekterar ljus, producerar tydliga visuella bilder, och ge färgning av iris. Koroidal melanom uppstår först i dessa pigment och bildar en tumör som sprider över åderhinnan. En tumör kan inte orsaka några fysiska symtom om den inte växa nära linsen i den främre delen av ögat eller synnerven vid dess bas. Cancer som sprider sig till dessa platser kan dock leda till suddiga och förvrängda syn. En person kan märka mörka flytande fläckar eller inte kan fokusera sin syn rakt fram.

De exakta orsakerna till koroidal melanom förstås inte heller bra av läkare. Människor som har ljusfärgad iris och de som tillbringar mycket tid i solljuset verkar vara på högsta risken att utveckla sjukdomen. Dessutom är vissa studier tyder på att genetiska arv kan spela en roll i utvecklingen av ögoncancer.

I de flesta fall är choroidal melanom först märkte under en rutin synundersökning med en ögonläkare. Läkaren kan märka ovanlig pigmentering i ögat eller se själva tumören på nära undersökning. Ytterligare diagnostiska tester, såsom echographs och ultraljud, kan hjälpa till att bekräfta närvaron av en tumör. Efter att bekräfta en diagnos, ögonläkare hänvisar ofta patienten att cancerspecialister för en mer grundlig undersökning och att lära sig om behandlingsalternativ.

Koroidal melanom tenderar att svara bra på strålbehandlingar när tumörer är små. Specialister kan placera ett lager av radioaktivt plack på en tumör för att förstöra cancervävnad och samtidigt skydda den omgivande frisk vävnad. Vissa kirurger föredrar att använda strålebestrålning förfaranden, som innebär styra en koncentrerad stråle av heliumjoner direkt på tumören. Om cancern växer tillräckligt stor för att störa vision, kan kirurger behöva ta bort hela ögat i en procedur som kallas enucleation.

Efter behandling är patienterna oftast instrueras att schemalägga regelbundna möten med sina ögonläkare för att säkerställa tumörerna inte tillbaka. Eftersom koroidal melanom går ofta oupptäckt tills det redan har börjat sprida, ett stort antal patienter lider av sekundära problem cancerpatienter. Ytterligare strålning eller cellgiftsbehandling kan vara nödvändigt om koroidal melanom inte spridit sig utanför ögat.

  • En rutin synundersökning ofta först identifierar koroidal melanom.
  • Koroidal melanom är en typ av cancersvulst som har sitt ursprung i koroidea, ett skikt av vävnad som täcker näthinnan.
  • Ögon specialister kan placera ett lager av radioaktivt plack på en koroidal melanom tumör för att förstöra cancervävnad.