Hur använder jag Tretinoin för akne?

September 4

För att använda tretinoin för akne, bör du nog vänta tills precis innan du går till sängs på kvällen för att tillämpa den. Tvätta ansiktet noggrant med varmt vatten och mild tvål och sedan torka ansiktet helt. Sätt bara en ärtstor mängd tretinoin på fingertoppen och gnugga den jämnt i huden, koncentrerar bara på de områden där acne är ett problem. När du vaknar nästa morgon, kan du tvätta ansiktet igen med varmt vatten och en mild tvål. Det kan också vara en bra idé att använda en fuktkräm med inbyggd solskydd på huden under dagen efter att ha använt tretinoin för akne på natten.

Din hudläkare kan ha olika instruktioner för dig om användning av tretinoin för akne, men i de flesta fall inte bör tillämpas mer än en gång per dag. Under de första veckorna för att använda tretinoin, kanske du märker att huden blir väldigt torr, röd och fjällig. Många människor slutar använda tretinoin när de märker rodnad och fjällning, men dessa biverkningar blir oftast mindre allvarliga efter de första månaderna. Att vara aktsam om du använder fuktighetskräm på huden när du använder tretinoin för akne kan vara till stor hjälp att lindra avflagning och obehag du kan uppleva.

Du bör vara noga med att inte använda någon annan akne medicin på huden när du använder tretinoin. Andra akne läkemedel i kombination med tretinoin kunde producera några obehagliga biverkningar. Även over-the-counter akne läkemedel bör normalt undvikas tills du är klar med din tretinoin behandling. Du kommer sannolikt att vara mycket mer känsliga för solljus när du använder tretinoin och kan solbränna lättare än tidigare, så du bör vara noga med att antingen använda en solkräm eller sminka eller fuktkräm som har en solkräm inbyggd. Gravida kvinnor är oftast rekommenderas att undvika tretinoin för acne eftersom det kan vara farligt för foster, så om det finns en chans att du kan vara eller kan bli gravid, ska du rådgöra med din hudläkare om andra metoder för akne behandling.

Det kan ta dig ett par månader för att använda tretinoin för akne innan du börjar märka en förbättring i din hud. För vissa människor, resultaten är inte synliga i upp till nio veckor. Även om biverkningar, såsom hudirritation, sveda och rodnad, är vanligt med tretinoin användning, bör du ändå rapportera alla biverkningar som du upplever att din hudläkare. Om dina biverkningar är oerhört svår, kan din hudläkare besluta att du ska avbryta tretinoin för akne.

  • En hudläkare kan ge patienter med insikt om det bästa sättet att använda tretinoin för sin akne.
  • Det är klokt att använda solskyddsmedel med hög solskyddsfaktor när du använder tretinoin för att behandla akne.
  • Tretinoin kan göra huden mer benägna att solbränna.
  • Tretinoin bör endast tillämpas på problemområden med akne.
  • Tretinoin bör användas i kombination med en regelbunden hudvårdsrutin utformad för att förhindra finnar.