Vad är en Denver Sandwich?

August 29

En Denver sandwich, ibland även kallad en västerländsk smörgås, är en typ av smörgås som helt enkelt placerar en Denver omelett mellan två stycken, oftast rostat, bröd. Denna typ av sandwich ofta äts som en frukostskål, även om det säkert kan avnjutas när som helst på dygnet. En Denver smörgås vanligtvis har skinka, lök och grön paprika och kan serveras med någon typ av bröd. Som med omelett den är baserad på, är sandwich lätt att göra och kan ändras på ett antal olika sätt att tillfredsställa smak av alla eater.

I Denver sandwich ingår vanligtvis tärnad skinka, lök och grön paprika. Vit eller gul söt lök används vanligtvis, men rödlök eller ens lök kan användas i stället om någon föredragit något lite annorlunda. Medan grön paprika är traditionella, kan andra färger av paprika användas istället eller läggas till de gröna paprikor att ge smörgåsen mer färg och en något mer komplicerad smak.

En Denver sandwich börjar vanligen genom tärning ingredienserna i ganska små tärningar och sedan matlagning dem var och en i vissa smält smör i en stekpanna tills löken är genomskinlig, paprikorna är något vissnade, och skinkan blir gyllenbrun. Skinkan kan ersättas med något som parmaskinka eller tillbaka bacon ger en något annorlunda smak till smörgås. Även ost är inte obligatoriskt på denna typ av smörgås, kommer de flesta recept kräver en handfull riven cheddar eller liknande ost som ska läggas med flera ägg och kokta ordentligt.

Den typ av bröd som används för en Denver sandwich är vanligtvis upp till den eater, även om en heartier bröd som kan stå upp till de smakrika ingredienser är ofta att föredra. Bröd såsom pumpernickel, råg, surdeg, och rikliga vita används ofta, vanligtvis rostat lätt och buttered. Den kokta Denver omelett placeras sedan mellan de två brödskivor.

Det finns också recept för en bakad version av Denver smörgås. Brödet är vald, skorpor avlägsnas, och sedan brödet är smörat och placeras på botten av en ugnsform. Tärnad skinka, lök och grön paprika kombineras med ost och strös över brödet, och sedan en andra bit bröd ligger över varje del för att skapa en serie av smörgåsar i skålen. Flera ägg knäckt och slagna något, sedan hälls över smörgåsar. Hela skålen sedan gräddas tills det blir en Denver smörgås gryta.

  • Surdegsbröd används ofta för att göra en Denver smörgås.