Vad är ett fönster dörrkarm?

June 23

Ett fönster jamb är en del av strukturellt stöd av ett fönster. Jambs finns inuti inramning av fönstret, längs toppen och sidorna, och i fallet med fönster som öppnas, kan sidostycken hus spår eller skenor som används för att manipulera fönstret, tillsammans med enheter såsom spärrarna som används för att låsa fönstret när den är stängd. Liknande strukturella stöd runt en dörr är också kända som "sidostycken", och en "sidokarm" mer allmänt är någon typ av vertikalt stöd runt en öppning.

Tekniskt sett är fönster jambs kallas sido jambs när de är längs sidorna av fönstret, och som huvud jambs när de kör längs upp i fönstret. Sidobeslagen är inte nödvändigtvis behövs, men de är gemensamma för många fönsterinstallationer. Många företag som producerar fönster gör också matchande sidostycken och jamb förlängningar som kan användas för att hjälpa sina produkter passar mer tätt; jamb kan vara en svag punkt i ett fönster om det inte är korrekt installerad, vilket möjliggör läckor eller säkerhetsfrågor.

Det material som används för att göra ett fönster jamb kan variera, och kan vara trä, plast, vinyl, eller metall. Fönster jambs kan målas för att matcha trim på en struktur, eller lämnas oavslutade, beroende på material och estetik strukturen. I de fall där fönstren börjar röra ojämnt eller luckor visas runt fönstret, ersätter fönstret jamb kan ibland lösa problemet, med mindre kostnad än att byta ett helt fönster eller reframing hela fönstret.

En entreprenör kan avgöra om en fönsterkarmen behöver ersättas och göra arbetet relativt snabbt. Människor som är händig med grundläggande konstruktionsuppgifter kan också fungerar på sina egna fönstersidostycken, allt från montering nya att möjliggöra ett nytt fönster för att passa in i en befintlig öppning till att ersätta gamla sidostycken som börjar varp, röta, eller läcka så att en ursprungliga fönstret kan lämnas kvar på plats. Det är viktigt att ta tid när du arbetar med fönstersidostycken, som ett misslyckande att passa dem tätt och korrekt kan resultera i problem som sträcker sig från ett fönster som inte öppnas till ett fönster som är så lös att det är lätt att pop ur ramen .

Människor inspekterar strukturer de funderar på att köpa bör också ta tid att undersöka fönster jambs. Om fönstren är otäta, kommer sidostycken förråda skyltar i form av färgning och röta. Förutom att indikera att de sidostycken behöver bytas, röta och färgning runt ett fönster jamb kunde tyda på att det kan finnas andra vattenskador som inte syns, till exempel röta som resultatet av vatten sipprar in den strukturella utformningen.

  • Fönster jambs är gemensamma för många fönsterinstallationer.