Hur man Placera surround högtalare i en hemmabio

June 23

Placera surroundhögtalare i din hemmabio rätt sätt att lägga till en tredje dimension till ljud. Korrekt placerade surroundljudshögtalare (kallas ibland bakhögtalare) maximera hemmabioupplevelse.

Många mottagare märka surroundutgångarna som Rear, så att folk föreställa sig att dessa högtalare måste vara längs bakväggen, bakom lyssningspositionen. Detta är inte alltid fallet - särskilt med den bipolära eller dipol surroundhögtalare, som är de vanligaste typerna. Placeringen av dessa högtalare kan variera beroende på ljudsystemet som du använder.

5.1-kanals surroundljud

Här är några riktlinjer för att placera surroundhögtalarna i ett 5.1-kanals surroundsystem (den 5 i "5.1" anger fem huvudkanaler för ljud / högtalare medan 0,1 indikerar närvaron av en subwoofer för basljud):

  • För 5.1-kanals surroundljud, placera bipolär eller dipol surroundhögtalare längs sidoväggarna (helst monterade på sidoväggen).
  • Placera högtalarna även med eller något bakom din hemmabio sittplatser, och cirka 2 meter ovanför lyssnarnas sittande öronhöjd.

    Om du använder direktstrålande högtalare för din omger, är den bästa placeringen bakom lyssnarna, som syftar så att de utstrålar (ansikte, med andra ord) mot den bakre väggen. Det kanske låter lite bakvända, men om du möter dem direkt mot lyssningsposition, så får man inte den diffusa surroundljud som du letar efter.
  • Om ditt rum layout stöder den, placera dina surroundhögtalare på vardera sidan av din primära tittande / lyssnande position så att de är var och en inom en 90- till 110-graders vinkel från huvudet - där rakt fram (titta på skärmen) är 0 grader.

    Hur man Placera surround högtalare i en hemmabio

    Notera placeringen av surroundhögtalare i ett surround konfiguration 5.1 kanalhögtalare.

Andra typer av surroundljud

Om du använder Dolby Digital EX eller DTS ES har du en extra högtalare (eller två) för att ta itu med. Dessa system har sido omger (som är placerade som 5.1-kanalssidan omger) och mittsurroundkanalshögtalare (en eller två, beroende på om du använder en 6.1- eller 7.1-kanals setup).

Dessa center surroundhögtalare bör placeras bakom lyssnaren. I ett 6.1-kanals setup, de går direkt bakom lyssningspositionen. I ett 7.1-kanals system, bör de två mittsurroundhögtalarna placeras längs den bakre väggen, på vardera sidan av sittplatsen.

I ett 7.1-system, bör du sätta varje bakre omger en vinkel på 130-150 grader från din huvudsakliga lyssningsposition - igen i förhållande till din bildskärm är 0 grader.