Vem är Subcomandante Marcos?

August 22

Subcomandante Marcos, även känd som Insurgente Marcos och Delegado Cero, är anonym talesman för Zapatistarmén för nationell befrielse, baserad i Chiapas, Mexiko. Hans namn tros vara en akronym som hänvisar till några av de första platser där armén startade sin kamp. Han har gjort klart i olika tillfällen att han inte är ledare för zapatisterna, utan snarare en supporter. Armén, som huvudsakligen består av inhemska Mayans, räknar också med stöd av vita lantarbetare och sympatisörer som förstår den svåra situationen för lokalbefolkningen.

Subcomandante Marcos har aldrig avslöjat sin sanna identitet, men den mexikanska regeringen tror att hans riktiga namn är Rafael Sebastián Guillén Vicente. Guillén var en aktiv medlem av Institutionella revolutionära partiet medan han undervisade filosofi vid Metropolitan Autonomous University (UAM) i Mexico City, vilket skulle gå tillsammans med Marcos tal om att "zapatisternas rörelsen handlar mer om idéer än kulor."

Zapatisterna tror på icke-våldsamma protester, och aktivt utnyttja fredsmarscher och Internet för att dela deras budskap. De motsätter globaliseringen och kämpa för självständighet den infödda befolkningen i Mexiko. Subcomandante Marcos har också allmänt kampanj mot Världshandelsorganisationen och de ekonomiska sanktioner som Förenta staterna om globala marknader.

Sedan 1996 har Subcomandante Marcos skrivit 21 böcker, varav några har gått vidare till att skrivas på många upplagor och översatts till flera språk. La Historia de los Colores / The Story of Colors, en tvåspråkig utgåva av en av hans mest kända böcker, är faktiskt en återberättelse av en gammal Maya barnens fabel som talar om tolerans och solidaritet. Subcomandante Marcos är också en ivrig korrespondent, har skrivit mer än 250 berättelser och essäer riktade till tidningar och tidskrifter, eller användas som pressmeddelanden.

År 2005 meddelade Subcomandante Marcos en tvådelad planen kallas "The Other Campaign." Medan skapandet av planen sammanföll med Mexikos presidentval följande år, är syftet med zapatisterna inte att backa några särskilda kandidater. Istället begär de en ny nationell konstitution som betonar jämlikhet och garanterar att offentliga medel inte kommer att säljas till privata krafter. Sedan början av "The Other Campaign", Subcomandante Marcos har reser Mexiko på jakt efter supportrar och samtidigt ta itu med frågan om fattigdom och förtryck.

  • Zapatisterna tror på icke-våldsamma protester och kämpa för självständighet den infödda befolkningen i Mexiko.