Vilka är de olika typerna av lack boxar?

October 14

Lack används flitigt för att bevara trä och för att öka sitt överklagande, och många olika typer av lack boxar tillverkas i hela världen. Dessa boxar varierar i storlek från små prydnadslådor, lämpliga för att hålla några personliga skatter, hela vägen till stora förvaringslådor storlek ångaren koffertar. Vissa typer av lack box är vanligt och utilitaristisk, men många är utsmyckad. Ryska, europeiska och orientaliska prydnadslådor är alla vanliga och uppskattad av samlare för sin skönhet och elegans.

Lådor ursprungligen behandlades med lack för rent utilitaristiska skäl. Lack, en form av lack som är typiskt färgad, tätningar och skyddar träet mot skador. Virke som behandlats på ett sådant sätt är särskilt resistent mot vattenskador. Många moderna boxar fortfarande av trä, men papier-Mach & eacute är också populärt för mindre dekorativa lådor.

De enklaste lack boxar återspeglar de utilitaristiska ursprung stilen. Plain trälådor som behandlas med lack produceras över hela världen. Dessa objekt kan vara vackra, eftersom vissa typer av mörka lack, såsom den gemensamma svart lack, ger en attraktiv och särskiljande finish. Andra sorter av lackbehandling tjänar till att betona de underliggande egenskaperna hos träet.

Små smycken lådor är ofta gjorda av lackerat trä med filt eller stoppning för att skydda deras innehåll. Större lådor i den här stilen fortfarande fungera som elegant resetillbehör eller så fall för att hålla och kristalldisplay eller andra värdefulla föremål. Ännu större exempel är vanligt som dekorativa element i rummet design.

Dekorativa lack boxar är i allmänhet mindre än vanligt lådor men mycket mer intrikat. Dessa boxar har i allmänhet en grundläggande lack över mycket av sin yta och en dekorativt mönster eller en bild på toppen. Några inkludera ytterligare bilder eller dekorativa blomstrar på andra delar av lådan. De är vanligtvis förseglade med ett extra lager av lack för att skydda konstverk. Varje region producerar dekorativa lådor inspirerade av sina egna speciella konstnärliga traditioner.

Ryska lack boxar, till exempel, oftast har dekorativa element från lokal historia, myt, och kultur. Natursköna målningar är vanliga, med kyrkor och katedraler som förekommer ganska ofta. Sagor är också ofta avbildas, med företräde för berättelser som gör för bra målningar, till exempel historien om Firebird. Dessa boxar är allmänt kända som Palekh lådor efter en av de byar där de skapas. Denna typ av box målning är faktiskt en ganska ny innovation, som går tillbaka bara 100 år, men härstammar från den gamla konsten att ikonmåleri.

Många regioner producerar lack boxar i lokala och distinkta stilar. Svart lack boxar är vanliga i Kina, Japan och Thailand, och alla dessa regioner producerar både enkla och dekorerade askar. Dessa boxar kan funktionen målade kåpor som är ungefär lika i design, men inte i stil, till sina ryska motsvarigheter.

Andra sorter av lack box är också vanliga i denna region. Vissa särskilt invecklade kinesiska lack boxar först snidade och sedan målade. Denna process innebär två olika lager av hantverk och är mycket dyrt men producerar färdiga lådor med en rik utseende och en hel del visuellt djup. I vissa fall kan dessa lådor är inredda i geometriska stilar, och i andra, är en blandning av lack och inläggsmaterial som används för att skapa en bild.

  • Smycken lådor är ofta gjorda av lackerat trä.