Vilka är de tidiga tecken på prostatacancer?

September 23

Prostatacancer är en malignitet av prostatakörteln och är en av de vanligaste cancer av det manliga reproduktiva systemet. 1 av 10 män att utveckla prostatacancer malignitet under sin livstid, så det är viktigt för vuxna män att känna igen tidiga tecken på prostatacancer att få tidig tillgång till behandling. De tidiga tecken på prostatacancer innefattar frekvent eller smärtsam urinering, ökad urinering nattetid, förekomst av blod i urinen, och sexuell dysfunktion. De flesta fall av tidig prostatacancer har inte symptom, och är för övrigt upptäckt i en rutin checkup som förhöjda prostataspecifikt antigen (PSA) fynd.

Denna typ av cancer har en långsam kurs och oftast inte ger symtom förrän avancerade. Det är viktigt för män, särskilt de som har riskfaktorer, att vara medveten om de tecken på prostatacancer. Den viktigaste riskfaktorn för prostatacancer är ålder, och över 70% av män med prostatacancer är 65 år eller äldre. Andra riskfaktorer är en familjehistoria av prostatacancer, rökning, afrikansk amerikanarvet, och konsumtion av kost rik på fett eller krom.

Anatomiskt är prostatakörteln placerad under urinblåsan och anterior till rektum, som omger den del av urinröret som kallas den prostatiska uretra. Urin från urinblåsan passerar genom prostataurinröret innan den kan tömmas utanför kroppen. Storleken på prostata normalt liknas vid en valnöt. När det finns en malignitet i prostata, oavsett om det är ett adenokarcinom eller ett sarkom, förstorar prostata- eller cancern sprider sig till de angränsande strukturerna. Detta leder till urinvägsobstruktion, orsakar de typiska tecknen på prostatacancer.

De urin tecken på prostatacancer inkluderar svårighet att urinera, ökad frekvens av urinering, smärta vid urinering, och blod i urin eller hematuri. Svårighet att urinera kan manifesteras som dribbling eller behov av att urinera, trots ingen urin kommer ut. Ökad frekvens av urinering kan manifesteras som nokturi, där en person känner sig tvungen att vakna på natten på grund av behovet av att urinera. Smärta i urinering kan bero på malignitet sätter press på urinröret. Den sexuella dysfunktionen tecken på prostatacancer inkluderar erektil dysfunktion, svårigheter utlösning, och närvaron av blod i sädesvätskan.

När en man lider av dessa symptom, är det viktigt att konsultera en läkare så snart som möjligt. Om det inte kontrolleras och behandlas vid ett tidigt skede, kan prostatacancer spridit sig till skelettet, lungor och andra organ, vilket leder till viktminskning, frakturer, nervkompression, anemi och njursvikt. Flera behandlingsalternativ för prostatacancer inkluderar strålbehandling, hormon agonister, androgendeprivationterapi och palliativ behandling.

  • Sexuell dysfunktion kan vara ett tidigt tecken på prostatacancer hos män.
  • Om prostatacancer upptäcks tidigt nog, kan det vara möjligt att ta bort cancersvulst genom bränning, frysning eller skära.
  • Prostatan kan bli förstorade, om det finns en malignitet närvarande.
  • Prostatacancer är en av de vanligaste cancerformerna i det manliga reproduktiva systemet.
  • En kost rik på grönsaker och fullkornsprodukter kan hjälpa avvärja prostatacancer.
  • Tidigt prostatacancer svarar oftast väl till operation.
  • Strålbehandling, såsom med en linjäraccelerator, kan användas för att hjälpa behandla prostatacancer.