Vad är akut Thyroiditis?

September 25

Akut tyreoidit är en sällsynt typ av bakteriell infektion som påverkar sköldkörteln. Patogener bädda inom körteln och skapa en inflammerad, varfyllda abscess. Som ett resultat, kommer sannolikt att få svullnad och ömhet i nacken samt kroppstäckande symtom som feber och trötthet en person. En läkare kan köra en serie tester för att avgöra om symtomen är verkligen relaterade till akut tyreoidit eller en mer allvarlig kronisk sjukdom som sköldkörtelcancer. De flesta fall av akut tyreoidit kan lätt avhjälpas med antibiotika, även om operation kan vara nödvändig om körteln är allvarligt skadad av abscess.

Sköldkörteln är en ovanlig plats för bakteriell infektion. När ett akut fall tyreoidit inträffar, är det oftast sekundärt till en infektion i halsen, munnen eller lungorna. Bakterier kan migrera till sköld från andra delar av kroppen också. Många olika patogener kan potentiellt leda till tyreoidit, men det vanligaste är stammar av Streptococcus och Staphylococcus. Människor som har försvagat immunsystem på grund av hög ålder eller ett kroniskt tillstånd som aids löper den högsta risken för infektion.

Symtom på akut tyreoidit tenderar att komma på snabbt. De första tecknen på sjukdom kan inkludera en hög feber, frossa, en hes röst, och ont i halsen. En person kan också ha svårt att svälja mat eller vätska. Som en böld växer, kan det leda till en påtaglig klump på ena sidan av halsen som är öm vid beröring. Halsen klump är vanligtvis smärtfri, även om det kan leda till tråkig, utstrålande värk ner nacken när huvudet på sned.

Vänster obehandlade, akut tyreoidit kan leda till allvarliga komplikationer. Infektion kan spridas från abscess till blodomloppet och möjligen till hjärnan, vilket kan leda till en livshotande nödsituationer. Hyperthyroidism, eller överaktivitet i sköldkörteln, kan också förekomma. Möjliga tecken på hypertyreos inkluderar okontrollerbar svettning, sömnlöshet, snabb puls, och högt blodtryck.

Akut tyreoidit är oftast upptäcks och behandlas innan stora komplikationer uppstår. Standard orala antibiotika som tas i två veckor till en månad är tillräckliga för att klara upp de flesta bakteriella infektioner. Om en cysta i nacken är särskilt stort och anbud, kan en läkare välja att tömma den med en ihålig nål. Under återhämtningen är patienterna uppmuntras att vila och dricka mycket vätska för att lindra symtomen. En uppföljande besök efter antibiotikabehandling är klar kan bekräfta att infektionen är helt löst.

  • Sköldkörteln är en ovanlig plats för bakteriell infektion.
  • En halsont kan vara ett tidigt symptom på akut tyreoidit.
  • Symptomen på akut tyreoidit kan ibland förväxlas med sköldkörtelcancer.
  • Akut tyreoidit är en bakteriell infektion i sköldkörteln.
  • De första tecknen på akut tyreoidit kan vara feber och frossa.