Vad är en Lårbens Angiogram?

September 26

Ett lårbens angiografi är en medicinsk avbildningsstudie en läkare kan begära att visualisera blodtillförseln till benen. Om så är nödvändigt kan läkaren också utföra en angioplastik att behandla skadade blodkärl samtidigt. Detta kommer att förlänga den totala tid som krävs för förfarandet, men skonar patienten behovet av en separat tid för angioplastik förfarandet. Ett sjukhus eller kateterisering Kliniken har oftast de faciliteter som behövs för lårbens angiografi.

I den traditionella lårbens angiogrammet, patienten får ett milt lugnande medel för att slappna av under förfarandet. En tekniker matar en kateter i lårbensartären i ljumsken och använder den införa ett kontrastmaterial. Detta material kommer att lyfta blodkärlen under nästa delen av förfarandet, där röntgen eller genomlysning används för att följa spårämne som den rör sig genom blodkärlen i benen. Strukturer som benen kommer att vara synlig och kan vara användbara landmärken.

En läkare kommer att tolka lårbens angiografi för att avgöra om patienten har en frisk tillförsel av blod till benen. Om testet visar ett problem, kan läkaren sätta fingret den och bestämma den bästa behandlingen. Detta förfarande kan beställas om en patient visar tecken på kärlsjukdom eller om en läkare vill följa upp behandlingar som angioplastik. Som en uppföljning test kan man bekräfta att behandlingen lyckats eller visar tecken på misslyckande behandling.

Patienter kan uppleva en brännande eller stickande känsla under lårbens angiogram grund av kontrastmaterial. Detta bör passera, och själva materialet kommer att elimineras från kroppen under loppet av flera dagar. Sällan, patienter upplever en allergisk reaktion mot kontrasten. Dessa patienter kan utveckla hudutslag, intensiv klåda eller brännande, eller andningssvårigheter. De bör rapportera dessa symptom till en sjuksköterska eller tekniker, som kan avgöra om utvärdering och intervention är nödvändig.

Alternativt kan en läkare beställa en lårbens angiogram med magnetisk resonanstomografi eller datortomografi för att visualisera blodkärl. Dessa alternativ är mindre invasiv och kan vara mer bekväm för patienten. De kan också generera högupplösta bilder som kommer att ge en hel del detaljer. Det bästa alternativet kan lita på tillgängliga anläggningar, varför patienten behöver testet, och som metod läkaren föredrar. Patienter med frågor kan diskutera dem med en läkare och ta reda på om en annan metod är tillgänglig eller skulle vara mer lämpade för dem.

  • En läkare kommer att tolka lårbens angiografi för att avgöra om patienten har en frisk tillförsel av blod till benen.
  • Ett angiogram är en röntgen används för att se hur blodet flödar genom blodkärlen.