Vad är Salsa?

September 22

Nästan varje världs köket har sin egen version av välbehag. Indisk mat har chutney. Västerländsk mat lutar mot chow-chow eller pickle relish. På spanska och mexikanska köket är salsa kung. Real, hemlagad salsa bär föga likhet med ämnet finns på livsmedelsbutikhyllor. Ordet betyder "sås" på spanska och det är oftast en krydda gjord av tomater, lök, vitlök, koriander, salt och varm paprika, med en touch av vinäger eller citronsaft för surhet. Ibland är blandningen kokas eller tomater blanche, men det är också ofta serveras med ingen värme tillsätts.

Som med de flesta av dessa typer av kryddor, salsa har många syften. I tidigare dagar, var det ett bra sätt att bevara tomater på en välsmakande sätt. Det bevarade också deras näringsvärde. Salsa tillade också krydda och smaka på maten. I modern tid är det allmänt används för att smaksätta livsmedel eller som en dipp till tortillachips. Det kan dock kombineras med ost dopp för att göra en välsmakande mellanmål dip eller som en relish eller krydda för mexikansk mat.

Salsa sker vanligtvis med en tomat bas, men kan också göras med andra grönsaker eller frukt. Mango salsa är en nyligen populärt komplement till repertoaren. Den använder i princip samma ingredienser, men substitut kubik mango för tomaterna. Peach salsa är också en intressant variant på skålen, som är tomatbaserade recept som har svarta bönor och majs läggs till mixen. Den gemensamma nämnaren är att det hela har någon form av hot peppers i den. Kocken, naturligtvis, avgör hur mycket värme, och det kan variera från mild till vulkan.

Varje mexikansk restaurang har sin egen version av salsa. Några rosta tomaterna innan du lägger dem. Vissa restauranger fräs sina lökar eller använda andra typer av hot peppers såsom banana peppers, snarare än den traditionella jalapeno. Vissa restauranger föredrar serverar en "chunky" salsa, medan andra föredrar en mjukare blandning.

En av de bästa attributen för salsa är dess näringsvärde. Det har C-vitamin och alla bra saker som förknippas med tomater. Dessutom är det lågt i kolhydrater, fett och kolesterol. I genomsnitt har en portion ca 15 kalorier - förvisso bättre än den genomsnittliga franska lök dopp. Så det är ett hälsosamt mellanmål, samt en läcker en. Det är lätt att göra hemma och någon kock som vill prova det kommer att belönas med resultatet.

  • Salsa.
  • Jalapenos används vanligen för att göra salsa.
  • Tomater - gula eller röda - är ofta en av de viktigaste ingredienserna i salsa.
  • Lök, som ofta används för att göra salsa.
  • Peaches kan användas i en twist på det traditionella salsa.
  • Det är vanligt att doppa tortillachips i salsa.
  • Banan paprika, som kan användas för att göra salsa.
  • Vitlök, som kan användas för att göra salsa.
  • Koriander är vanligt i salsa.