Vad är kopplingen mellan lärande och kognition?

January 6

Lärande och kognition är oupplösligt sammanflätade, men inte nödvändigtvis är utbytbara. Processen för lärande innefattar uppleva ny information. Kognition innebär absorbera den informationen och tillämpa den på lämpliga situationer. Dessa två funktioner i hjärnan är mycket som en yin-yang symbol eller en viktbalans, utan den ena sidan, den andra är ofullständig. Inlärning är nödvändig för att föda kognition, och kognitiva processer är väsentliga för att tillämpa den inlärda informationen till tidigare inlärda färdigheter, liksom till framtida situationer.

Processen för lärande kan observeras i nästan alla levande varelse. En tämjd katt, till exempel, kanske gillar att skrapa en viss möbel. Den cata € s ägare kan försöka förhindra detta genom att fixera möbler och spraya den med citrus eller bitter apple spray. När katten närmar möbler, kommer han eller hon sannolikt nosa pjäsen. Bitter äpple och citrus är dofter katter don brukar € t vill, så att katten kommer snabbt lära sig att hans eller hennes favorit skrapa plats luktar obehagligt.

När den här nya informationen är lärt, kommer kognition i spel genom att hjälpa katten tillämpa informationen till framtida situationer. I det här fallet, när katten får reda på att möblerna luktar obehagligt, kommer kognitiv process få honom eller henne att undvika att möbel. Katten absorberade informationen och använde den för att hans eller hennes fördel. Lärande och kognition kan också användas för att fortsätta mönster katten finner behaglig. Om ägaren gnuggar en klösbräda med kattmynta, kan katten använda ovanstående inlärning och kognition process för att upptäcka att repa inlägget är en trevlig upplevelse.

Ibland kan anslutningen mellan inlärning och kognition att blockeras. Detta är ofta tydligt i tänkande-utmanade individer, såsom de med lässvårigheter. Till exempel kan en person ha möjlighet att lära sig ljudet av bokstäverna i alfabetet, men var oförmögen att sträng ihop dem för att läsa eller skriva ord. I detta fall kan den sjuke upplever informationen men kan inte använda den med hjälp av kognitiva processer.

Lyckligtvis överbrygga klyftan mellan lärande och kognition kan göras med specifika undervisningsmetoder. I ovanstående situation, kanske en lärare coacha individuell läsning funktionshinder genom en uppsättning små ord, att hjälpa honom eller henne sondera varje bokstav. Takt med gjorda framsteg, kommer han eller hon lär sig läsa längre och mer komplicerade ord, och kan så småningom bli ombedd att skriva meningar och korta essäer. Lärande och kognition existerar nästan alltid i varje hjärna, men ibland behöver lite coachning för att hjälpa dem att ansluta.

  • Thinking-utmanade individer kanske kan lära sig bokstäverna i alfabetet, men inte läsa eller skriva meningar.
  • Kognition är processen att ansöka lärt information till lämpliga situationer.