Vilka är effekterna av anorexia?

August 21

Anorexia nervosa, allmänt känd som anorexi, presenterar ofta med många negativa effekter på hela kroppen på den person som lider av det. Huden blir ovanligt känsliga för kyla, och är torrt, sprött och lätt blåmärken, och visar tillväxt av fin bebis hår eller lanugo. Andra effekter av anorexi inkluderar oregelbundna hjärtslag, vilket kan leda till hjärtsvikt; benskörhet, vilket kan leda till benbrott; och amenorré, eller frånvaron av menstruationer. Det finns också ofta förekomst av elektrolytrubbningar, anemi, förstoppning, uppblåsthet, och infektioner ses hos dessa patienter. Psykiska problem ofta uppstår, till exempel humörsvängningar, dåligt minne, oförmåga att tänka klart, och irritabilitet.

Personer som lider av detta tillstånd går ofta till stora ansträngningar för att dölja de fysiska effekterna av anorexi. Många drabbade bär säckiga byxor och lösa skjortor för att dölja sina beniga och ibland skelett utseende från andra. Först effekterna av anorexi är en snabb viktminskning från kost begränsningar och alltför övningar. Eftersom dessa verksamheter fortsätter, personer med anorexi blir mer besatt av viktminskning till den grad att svälta sig själva och med hjälp av andra metoder för att gå ner mer i vikt, som tar diuretika och laxermedel.

Det finns många tecken och symtom som kan hjälpa familjemedlemmar erkänner anorexi i sina nära och kära. Dessa inkluderar besatt tittar på kalori räknas, fortsatte banta även när redan mycket tunn, alltid tänker på mat men aldrig äta det, vägran att äta med familjen, bara äta väldigt små portioner, eller bara låtsas att äta. Drabbade också ofta förnekar att ha ätstörningar och ofta klagar över att vara fet trots deras skinn och ben utseende.

Personer som lider av de långsiktiga effekterna av anorexi behöver omedelbar medicinsk vård och psykologisk rehabilitering. När kroppen blir undernärda under lång tid, många funktioner oftast drabbas, med vissa organ med eventuellt irreversibla skador. Villkoret är dock ofta behandlingsbara och patienterna har större chans till återhämtning med hjälp av medicinska experter och stöd från anhöriga.

De faktorer som leder till utveckling av anorexi är fortfarande okänd. Vissa studier skriva det nedärvda gener, till den västerländska kulturen, och miljön en individ utsätts för, samt en obalans av kemikalier i hjärnan. Det är allmänt definieras som en ätstörning samt en mental sjukdom som kännetecknas av mycket låg kroppsvikt, besatthet med viktminskning trots att redan för tunn, och extrem rädsla för viktökning.

  • Snabb viktminskning är en viktig tecken på anorexi.
  • Föräldrarnas skilsmässa kan orsaka vissa tonårsflickor att bli anorektisk.