Vilka är de vanligaste orsakerna till tand Nerver?

May 2

Tooth nervsmärta - även känd som en tandvärk - är ett tand fråga som ofta uppstår när roten av en tand exponeras eller kommer i kontakt med något som utlöser smärta. Detta är vanligtvis ett resultat av sönderfall sjukdom eller skada på tanden. Närmare bestämt är några av de vanligaste orsakerna till att människor lider av tand nervsmärta är från håligheter, tandlossning eller skadade tänder.

Dental håligheter är en vanlig orsak till tandvärk. Håligheter, bokstavligt talat, är hål som har bildats i tänderna på grund av plack byggs upp. Plack former på tänderna efter att de exponeras för socker och syror som finns i livsmedel och drycker. Om tänderna inte är ordentligt rengjorda, vänder plack till tandsten, och slitage från socker och syra eroderar småningom tandens emalj. Generellt sker smärta efter kaviteten har nått nervändarna djupt inne i tanden.

En annan vanlig källa till tandvärk är tandlossning, som också är känd som tandköttsproblem eller, i sin mildare form, gingivit. Parodontit uppstår när bakterier i munnen samlar längs tandköttskanten under en längre tid utan ordentlig rengöring. Tandköttet börjar så småningom att försämras och bli röd, svullen och inflammerad. Dessutom kan blödningar uppstå med tandtråd eller borstning, en kontrollampa tecken på tandköttsproblem. En annan talande märke tandlossning är vikande tandkött, som förutom att ge intryck av långsträckta tänder, lämnar rötter tänderna utsätts för känslighet och tand nervsmärta.

Tänder som är skadade från slipning eller som har flisas eller skadade är en annan typisk orsak till tandvärk. Tandgnissling - eller bruxism - är en vana att vissa människor bildar som vanligtvis förvärras under sömnen, då slipning och knyter av käken inte kan kontrolleras. Med tiden kan bruxism inte bara leda till ömma käkar utan också tänder som är tillplattade och lättat från den intensiva kraft slipningen. Detta resulterar i känslighet i tand nerver, eftersom emaljen av tanden eventuellt skadade och slitna.

Tooth nervsmärta kan vara acceptabelt, men eftersom tiden går och de drabbade tanden går utan behandling, kan obehag bli allvarliga. Utbudet av smärtan beror oftast på hur allvarligt problemet och den kontakt de exponerade tandnerv möten. Till exempel, en typisk klagomål som tandvärk-sjuka har är intensiv smärta som kommer från kontakt med livsmedel och drycker som är för varmt eller för kallt. Ett annat exempel på nervsmärta är en molande värk som intensifierar med tuggning eller när trycket läggs på tänderna.

En vanlig fix för tandvärk är användningen av utvärtes orala behandlingar som tillfälligt bedöva smärtområdet när den tillämpas. Ta paracetamol eller ibuprofen kan också ge tillfällig lindring från smärta. En grundlig tandundersökning från tandläkare eller oral hälsa specialist kommer lyckas bestämma den exakta orsaken till tandnerven smärta, vilket kan bero på något av dessa vanliga exempel. En tandläkare kommer också att kunna bestämma en lämplig och effektiv behandling för smärtan.

  • Överbliven karies är en orsak till tand smärta efter en fyllning.
  • Ett tvärsnitt av en tand.
  • Decay eller skada kan orsaka smärta från en tandens nerv.
  • En tandundersökning kan hjälpa till att diagnostisera orsaken till tandnervsmärta.