Ta bort fläckar från kläder

May 8

Kanske ingen vardagsobjekt tar så många fläckar som ett klädesplagg. Men att ta bort fläckar från kläder kan mycket väl vara omöjligt om fläckarna får sedimentera. Den gyllene regeln när du tar bort fläckar från kläder är snabba åtgärder. Om du inte tar bort fläcken snabbt, kan din älskade skjorta, blus, kjol, eller scarf aldrig se dagens ljus igen. Men det finns en annan viktig aspekt att ta bort kläder fläckar, du måste veta vad fläckborttagning teknik för att använda som material. Fel behandling kan leda till permanenta skador.

Eftersom de flesta fläckar är vattenlösliga, försök tvätta fläcken med vatten först. Om vatten inte fungerar, prova att tvätta fläcken med flytande tvättmedel, en annan primär fläckborttagningsmedel. I alla fall, när du tar bort fläckar från kläder, du kan inte göra utan fläck mjukgörare som olika syror och fläck lösningsmedel som kommersiella rengöringsmedel och liknande av bensin, fotogen, etc. Andra viktiga allierade för fläckborttagning är absorbenter som talk , krita, etc.

Blod och svett fläckar

Det viktigaste med blodfläckar är att endast kallt vatten bör användas för att ta bort dem. För varje blodfläckar, blöt plagget i kallt vatten i minst trettio minuter innan du gör några andra behandlingar. Om fläcken kvarstår, blöt plagget i ljummet ammoniakvatten, skölj sedan. Om fläcken kvarstår, dränk den i diskmedel och tvätta den i tvättmaskinen. Om fläckarna är hård och torr, tillsätt lite bakpulver till en skål med kallt vatten och blöta plagget i den i flera timmar. Tvätta plagget med blekmedel för att slutföra jobbet.

För svettfläckar, svamp en ny fläck med ammoniak eller bakpulver eller, om det är en gammal fläck, svamp den med vit vinäger. Nästa, blöt plagget i kallt eller varmt vatten och skölj. Om väven är gulnat av upprepade svett fläckar och är färgbeständig eller vit, behandla fläckar med blekmedel.

Mat och dryck fläckar

För kläder färgas med choklad eller kakao, förindränkning kläderna i kallt eller varmt vatten, och sedan tvätta dem i varmt vatten med flytande tvättmedel. Om fläcken kvarstår, bör du svamp området med väteperoxid och tvätta plagget igen.

För te, kaffe och frukt juice fläckar, svamp eller blöt fläcken med kallt vatten så snart som möjligt efter utsläppet, och sedan tvätta plagget med tvättmedel och blekmedel. En annan utmärkt medel för att ta bort te och kaffe fläckar är glycerin, som du kommer att behöva gnida försiktigt innan du tvättar den nedfläckade kläder. För envisa fruktjuice fläckar, förbereda en stark lösning av borax och vatten. Se till att använda handskar när du arbetar med borax. Gnid borax i fläcken, låt det sitta i ungefär fem minuter, och sedan kontrollera om fläcken har försvunnit. När fläcken är borta, skölj borax ut med hett vatten.

För tjocka fettfläckar, svamp eller blöt fläcken med kallt vatten så snart som möjligt efter utsläppet, och sedan tvätta plagget med tvättmedel och blekmedel. Om fläcken kvarstår efter tvättcykeln, tillämpa en kemtvätts lösningsmedel och tvätta den igen.

För läsk fläckar, svamp det drabbade området omedelbart med kallt vatten och gnugga alkohol. Om du använder varmt vatten och diskmedel, riskerar du ställa fläcken.

För mjölk, grädde och glass fläckar, blöt plagget i kallt vatten och sedan tvätta färgade området med tvål och vatten. Om det behövs, ta bort eventuella fettfläckar med en kemtvätts lösningsmedel och tvätta plagget igen.

För köttsaft eller curry fläckar, som oundvikligen kommer att hårdna efter en tid, skrapa bort överflödigt material med en slö kniv. Blöt plagget i kallt vatten och tvätta den med flytande tvättmedel och blekmedel.

Bläck, tuggummi, och krita fläckar

För kulspetspenna bläck, först svamp området med tvättsprit. Sedan gnugga lite vaselin i den fläcken och svamp den med en kemtvätts lösningsmedel. Slutligen, blöt plagget i rengöringsmedel och sedan tvätta den med diskmedel. För reservoarpenna bläck, först skölja fläcken med kallt vatten tills inga fler färgkörningar. Applicera en blandning av citronsaft och tvättmedel och låt den stå i tjugo minuter. Tvätta återstoden med kallt vatten.

För tuggummifläckar, gnugga området med is och skrapa bort den frysta tuggummi med en slö kniv. Terpentin kan ta bort eventuellt kvar tuggummi, men se till att testa den först på ett dolt område av ditt plagg, eftersom det kan skada vissa tyger och färger.

För krita fläckar, först skrapa bort överflödigt krita vax. Tvätta plagget i varmt vatten med diskmedel och om en kopp bakpulver.

I slutändan, ta bort fläckar från kläder kan fortfarande vara ett problem om fläckarna är för envis. I så fall finns det alltid den lokala kemtvätten!