Hur gör jag Seafood Stock?

November 30

Grundskaldjurs lager är en vätska som gjorts av matlagning skaldjur och fisk och skaldjur, grönsaker och örter på låg värme i flera timmar. Vanliga skaldjurs ingredienser inkluderar räkor, krabba skal, och sköljda fiskben. Lagerblad, torkas timjan och salt smaksättning alternativ. Ytterligare ingredienser kan inkludera vitlök, lök och selleri. Ingredienserna sjuda i vatten, ibland med vitt vin, citron, eller mussla juice, och beståndet används som bas för många recept.

Som ett lager kan göras med överblivna ingredienser, recept på fisk och skaldjur lager varierar kraftigt. Basen arom av fisk och skaldjur lager består av skaldjur och andra skaldjur, såsom musslor eller fisk. De vanligaste fisk ingredienser inkluderar diverse skaldjurs huvuden och skal och fiskben, men det kan göras med alla skaldjur del, förutom inälvor, som annars skulle kastas bort.

Fiskben och skaldjursdelar kan oftast köpas billigt på stormarknader med en färsk fiskdisken eller på fiskmarknader. Skaldjur skal kan sparas efter att förbereda en middag med hummer, räkor eller krabba. Både skal och fiskben ska vara fast men inte slemmiga vid beröring och har en lätt salt lukt. Innan du förbereder beståndet, bör någon bortskämd skal eller ben kasseras.

En typisk recept kräver att skalen och ben skall fräsas i ungefär två minuter i smör. När benen är opaka och skalen är en klarröd eller orange, vatten tillsättes. Vitt vin, mussla eller ostronjuice, eller citronsaft kan också ingå.

När skalen och ben har puttrade under några minuter, är grönsaker och örter läggs till potten. De grönsaker i en seafood lager kan variera kraftigt, men oftast innehålla lök och selleri. Rotselleri, palsternacka och grön lök är ytterligare alternativ. Traditionellt alla överblivna grönsaker till en lager i stället tillåts förstöra.

Lagerblad, persilja och salt är typiska växtbaserade aromer som ingår i skaldjur lager. Lägga hela röd chilipeppar kommer att göra en kryddig lager. Ersätta hummer skal för fiskben kan göra aktie sötare.

Efter alla ingredienser har lagts till, bör eventuella föroreningar som har stigit till ytan tas bort snabbt. Föroreningar kan moln och förstöra ett bestånd samt förkorta dess hållbarhet, särskilt när matlagning med skaldjursskal och ben. När beståndet kommer till en koka, är det reduceras och får sjuda i minst två timmar. Innan den i kylskåp eller frys, måste lager ansträngd för att avlägsna alla fasta substanser.

Denna typ av lager är en stapelvara i Cajun matlagning. Jambalaya, etouffee och gumbo är alla rätter som kan göras med skaldjur lager. Fisk soppor och grytor använder också lager som bas. Dessutom är beståndet populär i spansk matlagning och används ofta för att bereda sådana rätter som paella.

Skaldjur lager finns också premade på många livsmedelsbutiker. Den kan köpas i burkar eller i större behållare. Bouillon eller oxo kuber är ytterligare ett alternativ, även om de kan märkas som fiskbuljong i vissa länder.

  • Med hjälp av en fisk och skaldjur lager kan förbättra smaken av skaldjur soppor.
  • Krabba skal kan användas vid framställningen av skaldjur lager.
  • Jambalaya gjorde med skaldjur lager.
  • Vissa kockar gör smakrik skaldjurs lager genom att koka hummer skal istället för de traditionella fiskben.
  • Grönsaker i skaldjursbestånd omfattar normalt selleri.
  • Gumbo kan göras med hjälp av fisk och skaldjur lager.
  • Rotselleri ofta ingår i skaldjurs lager.
  • En arom alternativ för fisk och skaldjur lager är salt.