Vad är Socionomics?

November 28

Socionomics är studiet av sociala humör och de sociala åtgärder. Teorierna har använts för att analysera vågor av sociala humör och prognostiserade förändringar inom områden som ekonomi, politiska preferenser, finansmarknader, mode och popkultur. Socionomics förutspår riktningen på sociala humör och dess effekter, men det spelar ingen prognos agerande specifika individer eller förekomsten av särskilda händelser. Till exempel förutspår den om marknaden kommer att vara hausse eller baisse men inte förutsäga om en viss investerare kommer att köpa eller sälja en viss aktie.

Social humör förändras kontinuerligt från positiv till negativ och tillbaka till positiv igen. Positiva sociala humör ger positiva sociala händelser såsom tjur marknader, omval av regeringstjänstemän, fred och korta kjolar. Däremot leder negativa sociala humör att bära marknader, hösten etablerade politiker, konflikter och längre kjolar och byxor.

Till skillnad från fält där experter fokuserar på effekterna av åtgärderna, socionomics tittar på orsakerna bakom incidenter och skapar verktyg för att förutse dem. Som sådan, socionomics teorier motsäger ofta traditionella vyer. Till exempel, traditionella analytiker säger att lågkonjunkturer orsakar företagen att agera försiktigt, men socionomists tror att försiktiga företag orsakar lågkonjunkturer. Traditionell visdom lär att skandaler upprördhet människor, men socionomics teorier peka finger åt de upprörda människor som söker skandaler.

Enligt socionomics teorier påverkar sociala humör händelser, men sådana händelser har ingen inverkan på riktningen av sociala humör. Social humör styrs av principen vågen, vilket teori att socialt humör, och därmed social handling, följer ett mönster. Ralph Nelson Elliott, som skapade principen vågen, modelle rörelser finansiella marknaden index priser och fann att marknaden följer ett vågmönster. Elliott trodde att stämningen på marknaden orsakar en tjur marknaden att ha fem vågor och en björn marknad att ha tre vågor.

Långt ifrån att vara finansteori, socionomics passar beteendevetare s tankemönster bättre eftersom det analyserar hur marknadspsykologi påverkar incidenter. Robert Prechter, som anses av många vara den moderna guru socionomics, har en examen i psykologi, inte ekonomi. Trots sin brist på en finansbakgrund, vann han utmärkelser för market timing under 1980-talet tjur marknaden i USA. Hans förutsägelser om börsutsikterna efter kraschen 1987 mötte liknande framgång. Socionomics bör inte ses som ett mirakel formel för att förutsäga marknaden, men eftersom Prechter generellt har underpresterat en amerikansk börsindex med 25 procent årligen 1985-2009.