Vad är skillnaden mellan då och Than?

April 6

Skillnaden mellan "då" och "än" är ganska enkelt, men många människor, däribland erfarna engelsktalande, har svårt med dessa två ord. I själva verket är de två orden är helt olika ordklasser, användas i helt olika sätt; förvirringen är förmodligen kopplad till det faktum att de låter väldigt lika i talad engelska, vilket gör det svårt att säga vilka ord som används. Att veta skillnaden mellan dem kommer att kraftigt förbättra läsbarheten och kvaliteten på en individs skriven engelska.

Ordet "än" är en förening, vilket innebär att den länkar två klausuler. Detta ord är vidare klassificeras som en UNDERORDNANDE tillsammans, vilket innebär att den upprättar någon form av relation mellan två klausuler - i det här fallet, är komparativ relationen. Till exempel kan någon säga att "det här äpplet är större än den jag hade i går kväll," eller "Var uppföljaren bättre eller sämre än den första filmen?" Varje gång en person jämförs två saker, "än" är det korrekta ordet att använda.

Å andra sidan, "sedan" är ett adverb, vilket innebär att den ändrar en del av tal eller en klausul. Specifikt används det som en konjunktiv adverb att ansluta två klausuler som är åtskilda av tid; "Sedan" fungerar som en tidsenhet i en mening, berätta när något hände (eller kommer att hända). Till exempel skulle man kunna säga "Han gick till affären och sedan stoppas av parken," eller "Var snäll och gör dina läxor, och sedan kan du titta på TV." I båda dessa meningar, skulle ordet ersättas med "efter det", och meningarna skulle vara meningsfullt.

När någon tittar på en mening och försöka lista ut vilket ord är lämpligt bör han tänka på vad han försöker förmedla med meningen. Om han är att jämföra någonting, kommer han att vilja använda "än", medan om han diskuterar den tidpunkt då inträffade något "och sedan" är det lämpligaste valet. Man kan använda enkla knep för att komma ihåg att "sedan" rimmar med "när", eller använd "efter att" trick, genom att ersätta ordet i fråga med "efter att" och se om meningen gör fortfarande vettigt. Med exempel från ovan, "Äpplet är större efter att den jag hade i går kväll" är ganska meningslöst, medan "Please gör dina läxor, och efter att du kan titta på TV" fungerar som en mening.

Skillnaden mellan dessa två ord är långt ifrån subtila, och maste det är avgörande för människor som vill bli kommunicera tydligt, effektivt och professionellt. Lyckligtvis, till skillnad från skillnaden mellan "effekt" och "påverka", skillnaden mellan "då" och "än" är ganska lätt att komma ihåg, vilket gör det enkelt att använda dessa ord korrekt.

  • Att känna de viktigaste skillnaderna mellan "då" och "än" kan hjälpa till att förbättra en individs skrivande.
  • Ett exempel på "än" användes i ett jämförande fras.