Vad är en Diamond Plate?

August 15

Diamond plattan är en metallprodukt som vanligtvis är tillverkad av antingen stål eller aluminium. Namnet kommer från det faktum att ett upphöjt rombmönster är närvarande på ytan av metallen. För att skapa detta mönster, är en varmvalsningsprocess används typiskt. Den primära användningen för diamantplatta är som en texturerad golvmaterial på trappor, bryggor, och steg, även om det också kan tjäna helt estetiska skäl. Billigare imitation diamant plattan är gjord av plåt med mönstret stämplat in i den.

Mest diamantplatta är skapa genom en varmvalsningsprocess, där skivor av stål eller aluminium får passera genom två valsar som komprimerar metallen. Den typ av mönster dikteras av fördjupningar på en av rullarna, som används för att skapa upphöjda former på det slutliga plattmaterialet. Fördjupningar kan också skapas om en av rullarna har upphöjda partier att trycka in i arket. En mängd diamant mönster har använts för att skapa checker, fiskbens, och andra visuella effekter.

Diamond plattan först dök upp i mitten av 20-talet och användes i en mängd olika industriella, kommersiella och militära tillämpningar. Den första användningen av materialet var som en anti-glidytan för att ge ytterligare dragkraft. Den kan användas inomhus, men det är särskilt användbart för utomhus catwalks och steg som kan bli våt eller lerig. Semi lastbilar och tung utrustning som kräver förarens till steg eller klättra upp i en taxi kan också använda sig av den extra dragkraft denna typ av platta kan erbjuda.

Efter det ursprungligen användes för utilitaristiska syften, dök en marknad för fler estetiska program. Förutom att ge dragkraft, är diamantmönster ses också som visuellt attraktiv för många människor. Diamantplattan kan användas som en trimmaterial, för kicker paneler, gjutning eller andra användningar. Vanligt bland alla dessa användningsområden är att plattan inte blir trampad på, så mönstret är rent estetiska.

Utöver varmvalsat stål och aluminium, diamantplattan kan också ibland finnas i en stansad plåtform. Denna imitation plattan är oftast billigare men också mindre hållbara. Det kan ge viss ökad dragkraft, även om de stämplade diamanter tenderar att pressa ned eller bära ner snabbare. Stämplade plåt kan också användas för dekorativa syften, eftersom bristen på hållbarhet är ofta mindre av ett problem i sådana tillämpningar.

  • En av de viktigaste användningsområdena för diamantplatta är golvmaterialet på mode catwalks.