Vad är Supply Chain Management Software?

August 13

Supply chain management programvara är en klass av programvara som gör leverantörer och kunder att dela information via en kontinuerlig datorprogram. Denna typ av programvara har hittats i tillverkningssektorn, men också kan användas i distributionsbranschen. Det primära syftet med denna typ av programvara är att spåra material i en delad produktion eller monteringsprocess.

Den första delen av försörjningskedjan börjar med rörelsen av råvaror. När material tas emot, uppdaterar leverantören av systemet med detaljerna i materialen. Som material används och produkter skapas, de spåras i supply chain management mjukvara. Systemet uppdateras vid fasta punkter i processen, inklusive i slutet av processen.

Det finns två typer av supply chain management programvara produkter: företag och hängiven. Ett företag system har kopplingar till moduler och uppgifter om finansiella, mänskliga resurser, leverans- och materiella aspekter av processen. Ett dedikerat system har inga kopplingar till andra system och funktioner helt oberoende. För att dela information med andra programverktyg, är anpassade program krävs för att extrahera data för analys eller för att uppdatera andra system.

I många tillverkande företag, supply chain leverantörer är en integrerad del av processen. Med hjälp av en supply chain management programvara, kan varje enskild leverantör åt data om den aktuella statusen av produktionsprocessen. De uppgifter som lämnats till leverantören inkluderar lagernivåer, antal enheter i produktionen och enheter i kvalitetskontroll.

Genom denna typ av programvara, varje medlem av försörjningskedjan behåller kontrollen och ansvaret för lagernivåer. De flesta företag som använder supply chain management programvara bygga produktivitet och prestanda i kontraktet med leverantören. Leverantören debiteras för eventuella avbrott i produktionsprocessen som orsakas av problem med lager eller inventering. Betalning ofta är knuten till färdiga produkter som passerar kvalitetskontroll, som uppmuntrar både hög kvalitet och snabb leverans.

En effektiv användning av försörjningskedjan programvara har resulterat i en minskning av produktionsavbrott och förseningar på grund av lagerproblem. Genom att ge tillgång direkt till systemet, är uppgifter som utbyts omedelbart, minska förseningar och kommunikationsproblem. Leverantörerna är integrerade i processen och är välmotiverad för att säkerställa att lager hålls på rätt nivå, vilket gynnar alla. Denna information används även under avtalsförhandlingarna, vilket kan vara en fördel för varken kund eller leverantör, beroende på prestation.

  • En illustration av en försörjningskedja.