Hur man läser Knitted Lace Charts

June 16

Diagram för stickade spetsar, liksom andra diagram för stickade sömmar, "bild" de mönster som de representerar. Stickad spets innehåller två enkla sticktekniker: ett omslag (en ökning som gör ett litet hål) och en minskning.

Varje öppning i en spets tyg är gjort av ett garn-over ökning, och varje omslag är parad med en minskning för att kompensera för ökningen.

 • Garn-over öka och minska symboler: De två symboler som du hittar oftast i spets sjökort är en för ett garn-over ökning (oftast presenteras som ett O) och någon form av lutande linje för att efterlikna riktning mot en minskning.

  Detta prov diagram visar klöver hålmönster med en minskning.

  Hur man läser Knitted Lace Charts

  Minskningen symbolen visas i endast en kvadrat, trots en minskning innebär 2 stygn. Kartläggning minskningen på detta sätt gör att garnet-over symbol för att ockupera torget för minskad sömmen. Ibland garnet visar över upp i anslutning till minskningen, som det gör i detta mönster, men det behöver inte vara placerade där.

 • No-stygn symbol: En spets diagram har ibland för att visa en föränderlig antal stygn från en rad till nästa. För att hålla stygnen uppradade på sjökortet som de är i tyget, visar diagrammet att en söm har eliminerats tillfälligt från mönstret genom att använda no-stygn symbol på torget som representerar minskade sömmen. Denna symbol upprepar i en vertikal rad, tills en ökning görs och sömmen är tillbaka i spel.

  Hur man läser Knitted Lace Charts

  De svarta rutorna i diagrammet hålla platsen för den försvinnande och återkommer stygn. Använda ingen söm symbol tillåter nätet förblir jämnt torget.

Håll dessa tips i åtanke när du stickar spets:

 • När du arbetar från ett diagram som använder no-stygn symbol, hoppa över symbolen när du kommer till det och arbeta nästa maska ​​på nålen från diagrammet torget strax efter no-stygn symbol.
 • När du misstänker att din stygnantalet förändras, är det förmodligen! Om sömmen inte säga något om stygnantalet förändras men du misstänker att den gör det, kolla instruktionerna. Lägg upp antalet garn overs och minskningar (glöm inte att dubbla minskningar tar ut 2 stygn) i varje rad i en skriftlig eller kartmönster för att se om de är samma.
 • Stickad spets är ett tyg med garn overs och minskningar, men du kan göra spetsliknande tyg på andra sätt. Med användning av en mycket stor nål med ett fint garn gör en öppen och luftig bit stickning. För extra visuella intresse, använd en själv mönstring sockgarn.