Vem Är Blackfeet indianerna?

March 6

Blackfeet indianerna, eller Piegan Blackfeet, är en av fyra närbesläktade, Algonquin-tal, nordamerikanska aboriginska grupper. De andra tre stammarna är Blackfoot eller Siksika nation, den nordliga Piegan och Kanai. Algonquin är en nordamerikansk aboriginska språk som talades av grupper som levde i Kanada, New England, de stora sjöarna, och Klippiga bergen. Det har teorin att de Blackfeet indianerna sitt ursprung i östra USA och, någon gång, migrerade västerut. De bor nu i Montana, medan de andra tre grupperna finns nu i Alberta, Kanada. Alla fyra stammarna utgör Blackfoot Confederacyen.

När de först möter europeiska upptäckts i 1650-talet, de Blackfeet indianerna var nomader jägare som också gjorde en del jordbruk. De kan ha drivit västerut under kolonialtiden, eftersom bosättarna, som inkräktade på deras territorium, hade hästar och kanoner. Hästen var troligen introducerades och införlivas i aboriginska gruppen i början 18th century. De Blackfoot grupperna var kända för sin militära förmåga på de nordamerikanska slätterna, och ofta ingått konflikter med européer genom att blockera fångst och handels ansträngningar kolonister.

Aboriginal grupper i Nordamerika hade att brottas inte bara med vapnen bärs av bosättarna, men även sjukdomar som var nya för dem -. Som smittkoppor Virgin jordepidemier är epidemier som sveper genom populationer som aldrig har haft någon tidigare exponering, eller immunitet, till ett särskilt virus eller bakterier. De nya sjukdomar som de europeiska bosättarna hade med sig hotade alla aboriginska grupper i Nordamerika.

År 1837, det Blackfeet indianerna drabbades av en svår smallpoxepidemi som dödade 6.000 personer - vilket var hälften av stammen på den tiden. De första människorna föll ill tio dagar efter att ha besökt Fort McKenzie i Montana, som är den ungefärliga inkubationstiden, eller tiden mellan exponering och första symtomen på sjukdomen. Deras befolkning varie sedan under 19-talet, från 20.000 till 2.000 medlemmar, främst på grund av de höga dödligheten hos sådana europeiska sjukdomar.

Början i 1855, med Lame Bull fördraget, Blackfeet indianerna förlorat mycket av sin mark och tvingades till en reservation i Montana, där de för närvarande bor. Bokningen är ca 2.500 kvadrat miles (ca 4023 kvadrat km) i storlek. Blackfeet, efter Lame Bull undertecknades, ville inte ge upp jakten till förmån för jordbruk för mat, eftersom de ansåg att det var otänkbart för den amerikanska buffeln - deras huvudsakliga föda - att försvinna.

När buffel närmade utrotning på 1880-talet, de Blackfeet indianerna inför svält. Deras sista buffeljakt inträffade 1884. Om 600 Blackfeet svalt ihjäl under vintern 1883-1884, och stammen tvingades acceptera ransoner från den amerikanska regeringen.

  • Blackfeet Indians är en av fyra Algonquin-tal, nordamerikanska aboriginska grupper.
  • En stor del av Blackfeet territorium täcker Montana.
  • När bison närmade utrotning på 1880-talet, de Blackfeet indianerna inför svält.