Vad är en Carbide End Mill?

October 3

En karbid pinnfräs är en typ av industriell verktyg som används för att skära och forma metaller och andra fasta material. Fast dess utseende är liknande den i en borrkrona, kan en ändfräs skära i alla sidoriktningar liksom axiellt som en borr. Pinnfräsar är ofta gjorda av karbid, även kallad volframkarbid. Carbide är en mycket tuff och tungt material som kan skära metall utan att bryta eller repas.

Den hårdmetall pinnfräs är en av flera typer av fräsverktyg som vanligen används. Pinnfräsar skiljer sig från andra typer eftersom de har skärande tänder i ena änden samt på sidorna. Pinnfräsar har också en eller flera "flöjter", vilket innebär djupa spiralformade spår som går upp och ner kniven.

Den spiralformade formen av räfflorna ger två fördelar. Först, eftersom tänderna skär genom materialet är flis dras bort från skärytan genom rotation flöjter. För det andra minskar helix form vibrationer och ger en mer polerad yta än om hela skärtand påverkat materialet på en gång.

Beroende på det material som mals, och hur fräs ska göras, finns det många typer av karbid pinnfräs, med olika former och geometrier. Till exempel, om det material som ska skäras är en hård metall som rostfritt stål, grunda flöjter och en kvadratisk skäregg blir optimal. Med en mjukare metall som aluminium, kommer djupare flöjter med skarpa eggar vara fördelaktigt.

Snabbstål var den traditionella råvara för pinnfräsar, men de flesta är nu tillverkade av volframkarbid. Detta är ett mycket styvt material som är extremt slitstark, vilket ger en karbid pinnfräs en längre livslängd än en stål en. Några av de mer imponerande egenskaper karbid innefattar dess höga smältpunkt, vid 5200 grader Fahrenheit (2870 ° C). Den mäter också ca 8,5 till 9,0 av 10 på Mohs skala av mineral sele. Som jämförelse, härdat stål enbart mäter sju till åtta.

På grund av den precision som krävs vid tillverkningen, kommer en karbid pinnfräs brukar göras av datoriserade maskiner. Inuti maskinen är bruken slipas av slipskivor monterade på spindlar. Hjulen är gjorda med industridiamanter, ett av de få material på jorden som är hårdare än volframkarbid. Temperaturer i dessa slipmaskiner hålls i schack med högtryckssmörjmedel, som omfattar oljor, olja-vatten emulsioner och ibland vanligt vatten.