Så spelar man Spit

September 12

Som alternativ namnet antyder är Spit ett kortspel där snabba reaktioner är kritiska. I själva verket är Spit sällsynt i att spelarna inte turas stillsam sätt att följa efter i tur och ordning. Istället gör varje spelare ansträngningen att spela så snabbt som möjligt, inte vänta på hans eller hennes motståndare.

För att spela Spit behöver du:

  • Två spelare
  • En kortlek

    Håll en speciell kortlek för detta spel; Efter en session dina kort kanske aldrig bli detsamma igen.

Målet med spelet är att bli av med alla dina kort så fort som möjligt. Given blandar korten och behandlar varje spelare 26 kort.

Varje spelare behandlar sedan ut 15 av sina 26 kort i en triangel - en stapel med fem kort, en med fyra, en med tre, en med två, och en med ett enda kort. Dessa pålar kallas aktie pålar. På varje hög, vrid dig det översta kortet över. Det lämnar dig en hög med 11 kort, som du lämnar sidan nedåt och inte titta på. Dessa är spotta kort.

Efter varje spelare sätter upp spotta kort och lager, alla spelare ropa "Spit!" Och slå över de bästa korten i sina högar av 11, att sätta dem i mitten av bordet. Dessa två kort utgör de två spotta pålar. Den slugfest är på väg att börja. Genom att bara använda en hand (spelkort med båda händerna är förbjudet), försöker du att bli av med korten från dina aktie högar på spettet högar innan din motståndare kan.

Du spelar någon uppåtvänt kort från ditt lager högar på de spotta pålar. Du kan spela ett kort om det är en rank högre eller en rang lägre än kortet på toppen av spotta pålar, och ess är hög eller låg, så att du kan sätta dem på en kung eller en 2. Suits är irrelevanta i Spit.

När du uttömma en hög, kan du flytta en uppåtvänt kort från någon högen för att fylla tomrummet. Du kan aldrig ha mer än fem högar, vad som än händer.

När ingen av spelarna kan göra ett regelrätt drag, har den första fasen av spelet slutade, och du är redo för den andra fasen, som i huvudsak upprepar fas ett.

I fas två, kallar varje spelare samtidigt ut "Spit!" Igen, välter de bästa korten från deras spotta kort framsidan uppåt på de redan befintliga spotta pålar. Spelet fortsätter, med båda spelarna försöker bli av med sina lager högar så fort som möjligt. Så småningom, en av tre situationer inträffar:

  • Du bli av med alla dina aktiekort. När detta händer, har du ditt val av spotta pålar, och du kommer naturligtvis att ta den mindre. Den andra spelaren tar den andra högen, och ni båda hämta dina ospelade kort, blanda ihop dem, och lägg dem i det traditionella formatet.
  • Båda spelarna bli av med alla sina spotta kort och ingen av spelarna kan spela ett kort. I det här fallet, den som har mindre lagerkort kvar samlar upp alla sina kort och lägger den mindre spotta högen till dem, lämnar sin rival för att lägga den andra högen.
  • Efter den första rundan, den spelare som har den större spit-kortet högen kan ha spotta kort kvar att vända, men hans motståndare inte har någon. Om så är fallet, måste spelaren välja en stapel som att sätta sina spotta kort, och han måste gå med den högen för att sätta alla sina återstående spotta kort på för resten av denna körning. Naturligtvis kan det ta den andra spelaren tillbaka till livet, för som nya kort visas på högen, kan han hitta ett sätt att bli av med en del lagerkort som följd.

Närhelst en spelare har färre än 15 spotta kort kvar i handen i början av en ny runda, behandlar han ut korten i de fem aktie högar så gott han kan, med början i enda kort och arbeta upp till fem kort lugg och sedan vänder han över de bästa korten som tidigare. Men bara en gemensam spotta högen finns nu eftersom en spelare har inga spotta kort med för att göra en stapel. Vid denna punkt, den som gör sig av med alla kort från hans lager pålar får inga ytterligare kort i slutet av rundan. Om den spelaren är den med några spotta kort vinner han matchen. Om spelaren med spettet korten vinner omgången, den andra spelaren plockar upp den centrala högen och hans oanvända lagerkort, och handen fortsätter.

Spit är ett skicklighetsspel samt hastighet. Du måste hantera ungefär fyra eller fem uppgifter samtidigt med bara en hand. Du måste spela dina kort så fort som möjligt, vänd nya, skapa nya högar, och hindra din motståndare från att spela. Dessutom, om du har tid att planera, måste du göra ditt val av åtgärder som hjälper dig och inte din rival. Allt detta kräver övning och utmärkt periferiseende.