Vad är Chilorio?

November 11

Liknar carnitas, är en typ av stekt, drog fläsk tillagas i chilisås chilorio. Med ursprung i den mexikanska delstaten Sinaloa, är denna maträtt minst 300 år gammal och skapades först som ett sätt att bevara kött. I modern tid är det ofta används som fyllning för enchilada eller tacos. Den kan också serveras som huvudrätt maträtt, normalt med en sida av refried bönor, salsa eller guacamole.

Chilorio använder normalt benfri fläskkarré eller axeln för sitt kött. Vitt vin och vinäger eller grönsaksbuljong används vanligen för att sjuda fläskkött. En blandning av apelsinjuice och vatten kan användas. Behövs också Bacon fett eller ister att steka köttet eller att i såsen, men vegetabilisk olja kan ersättas. Den ister ger ytterligare arom till skålen, dock så medan vegetabilisk olja kan vara hälsosammare val, sker denna förmån på bekostnad av vissa smak.

Den chilisås består av färska eller torkade chilifrukter, oftast ancho, chipotle, eller en kombination. Olika kryddor och smak, inklusive spiskummin, oregano, vitlök och lök, ingår också. Persilja, salt och svartpeppar kan också tillsättas. Ibland kan cider eller vit vinäger ingå i sås.

För att göra chilorio, är fläsk skärs i bitar och sjuda i vätska under ca två timmar. De chili normalt indränkt i vatten, eller en liten del av den sjudande buljong, nära slutet av tillagningsprocessen. När blötläggas, de chili tas bort, seedade och hackad. Då de placeras i en mixer med några av deras blötläggning vätska och kryddor, och blandningen är mosad. Löken får först vara stekt i ister, men ingår ofta råa.

När du är klar, är det chilipasta upphävas och fläsk avlägsnas från dess sjud vätska och får svalna. När köttet har svalnat tillräckligt, kan den strimlas eller dras isär med gafflar eller händer. Efteråt är det stekt i ister och dränerades på en pappershandduk. Stekt fläsk kombineras med chilisås, och blandningen upphettas en sista gång innan chilorio är klar.

Alternativt chili sås, snarare än fläskkött, får kokas i olja eller ister. Köttet, tillsammans med lite buljong, tillsätts sedan och blandas med såsen. Salt tillsätts ofta för att smaka vid slutet av tillagningsprocessen.

  • Chilorio används ofta som en fyllning för enchiladas.
  • Ister används typiskt för att göra chilorio.
  • Chilorio sitt ursprung i Sinaloa, Mexiko.
  • Chilorio kan serveras med guacamole.
  • Fläskkarré används vanligtvis för köttet i chilorio.