Vad är en Zongzi?

May 6

Zongzi är en typ av kinesiskt ris klimp som tillagas i en bananblad omslag. Det finns ingen enskild rätt recept för zongzi, förutom att den består av klibbig ris som är insvept i bambu blad eller någon annan variation av stora blad. Den klibbig ris skapar en betydande klimp som kan variera i storlek från mycket små till betydligt stora. Oftast är riset fyllda med ingredienser inklusive fläskkött, kyckling, mungbönor, äggulor, kastanjer, skaldjur, eller nästan vad som helst som kan finnas i riset. Paketen är antingen kokas i kokande vatten - ibland i timmar - tills allt är gjort, eller de kan ångas.

Klibbig ris, även kallad klibbig eller söt ris, är den primära ingrediensen i zongzi. När kokta, kommer riset andas en betydande mängd av gluten, formar den till en tung, degliknande massa. Riset måste blötläggas över natten innan den används för att hindra den från att snabbt förvandlas till en fast, oätliga klump när det svalnar efter tillagning. Även om det är blöt, är riset vanligtvis inte kokas innan de stoppade in i bambublad.

Fyllningen placerad inuti riset kan vara en kombination av olika ingredienser eller ingenting alls. En zongzi som inte har någon fyllning ibland äts som en söt behandla med pålägg som socker, sirap eller honung. Inuti riset kan vara en kombination av kött såsom fläsk, kyckling, korv eller fisk. Detta brukar åtföljas av grönsaker som bönor, svamp, lök eller groddar. Ibland är accenting poster såsom soja, äggulor eller pulveriserad torr räkor till för extra smak.

Den svåraste delen av att göra zongzi är linda ris och andra fyllning i bambu blad, eftersom det kräver både fysisk koordination och har alla ingredienser förberedda. En metod är att ta två av bambu blad som har dränkts eller uppvärmda för att göra dem mjuka och sätta ihop dem som en solfjäder. Bladen formas därefter till en kon, och några okokt ris sätts in i könen. Nästa är fyll spooned över toppen av riset, men inte tillräckligt för att fylla resten av könen. Slutligen mer ris ovanpå fyllningen, och bladen viks för att försegla kuvertet allt inuti innan de bunden med snöre.

Zongzi är antingen kokt eller kokt tills allt lagas, vilket kan ta flera timmar, beroende på ingredienserna. De dumplings serveras vanligtvis i sina bambublad omslag och öppnade vid bordet av den person som äter dem. De kan serveras med chilisås, soja eller sesamolja.

  • Mungbönor används ofta för att göra zongzi.