Vad är franska?

January 29

Franska är ett romanskt språk som talas i hela världen med mer än 260 miljoner människor, vilket gör det den 5: e mest talade språket, och den 3: e mest talat om de romanska språken, bakom portugisiska och spanska. Det har ibland ansetts vara den "språket i världen", men på senare år engelska har på vissa sätt ersätts denna roll. Franska är i Benin, Burkina Faso, Burundi, Kanada, Centralafrikanska republiken, Tchad, Komorerna, Kongo, Elfenbenskusten, Demokratiska republiken Kongo, Guinea, Luxemburg, Madagaskar, Mali, Monaco, Niger, Rwanda, Senegal ett officiellt språk , Seychellerna, Schweiz, Togo och Vanuatu. Det är också utbrett i många av Frankrikes gamla territoriella innehav, inklusive Laos, Kambodja och Vietnam.

Detta språk är relaterat till andra romanska språk, såsom allmänt talat italienska, spanska och portugisiska tungor. Det härstammar från latin, och som dessa aktier mycket ordförråd och grammatik med andra latin härledda språk. Även franska är vanligtvis inte begriplig utan studien till som talar andra romanska språk, eller vise versa, ofta tillräckligt med ord är cognates att tillåta viss mening till härledas.

Franska är ett av de enklare språk för engelska som modersmål att lära, på grund av det stora antalet cognates och relativt enkel grammatik. Språket starkt präglat engelska under och efter den normandiska erövringen av England, och som ett resultat engelska finner flest cognates med fransk bland de romanska språken.

Utanför Frankrike är franska mest talade i Kanada. Mer än 10% av världens talare av detta språk bor i Kanada, den största delen av dem är bosatta i provinsen Quebec. På grund av dess omfattande användning, och ganska högljudda politiska grupper, är franska ett parallellt engelska i Kanada officiellt språk, och alla produkter och skyltar måste skrivas ut på båda språken. I provinsen Quebec är franska det enda officiella språket, och har haft denna status sedan 1974.

Under en lång tid, var franska sett, vid sidan av latin, eftersom språket i internationella lärande och många vetenskapliga artiklar och tidskrifter publicerades i detta språk. Det sågs också som språket i kulturen, och ett stort antal författare - även de som talade engelska inbyggt - sammansatt stora verk på franska som sitt primära språk. Faktum är att termen vi använder för att beteckna ett språk som används av ett stort antal talare som inte delar ett modersmål, lingua franca, betyder helt enkelt, "franska språket".

Sedan tillkomsten av USA som en global verksamhet och vetenskaplig makten i kölvattnet av andra världskriget, har engelska långsamt varit ersätter franska på många håll som lingua franca av de vetenskapliga och företags världar, med kinesiska och japanska också kommer upp snabbt . För många i konsten, men franska är fortfarande betraktas språket i valet. Det har också ett rykte som "kärlekens språk," på grund av den upplevda jämnhet och lilting arten av dess ljud. Det sägs ofta att poesi känns mer naturligt på franska, på grund av mätaren språket tenderar att följa och de meningsstrukturer som passar mest naturligt.

  • Franska är det officiella språket i Luxemburg.
  • Franska är ett officiellt språk i Kanada och majoritetsspråk i provinsen Québec.
  • Franska är det officiella språket i Rwanda.
  • Att bo i Frankrike är förmodligen det bästa sättet att lära sig franska.
  • Franska är ett officiellt språk i Schweiz.