Säkra Rösträtt för afroamerikaner

July 25

Även om den framgångsrika Montgomery Bus Boycott gjorde Martin Luther King, en nationell figur, död fyra Birmingham flickor i en 1963 kyrka bombningen, liksom otaliga andra, hade varit tufft att svälja. Ändå kungen och andra under hans sydliga Christian Leadership Conference (SCLC) paraply återvände till gräl staten i januari 1965 till att börja Project Alabama, en kampanj för att säkra federala skydd för rösträtt.

Komma arresterad igen

För att få uppmärksamhet till Alabamas röst orättvisor, kungen behövde myndigheter att arrestera honom och andra. Den 1 februari lyckades han genom att leda en grupp demonstranter i trots mot jul 1963 dom förbjuder alla möten och marscher i Selma. När myndigheter, ledda av sheriffen Jim Clark, arresterade honom, lokala svarta studenter marscherade i trots och polisen grep dem, vilket är vad kungen väntat. Den nationella medier fångade händelseförloppet.

Under en fredlig marsch den 18 februari blev situationen mycket dramatisk när 26-årige Jimmie Lee Jackson blev skjuten och dödad försöker skydda sin mor från slagen av en billy klubb. Hans död galvaniserad momentum för en federal väljarregistrering lag. Återigen, den amerikanska allmänheten placerade medborgerliga rättigheter på toppen av nationens dagordning.

Sen på söndag, 7 mars, en grupp på 600 personer, ledd av Student Nonviolent Coordinating Committee (SNCC) ordförande John Lewis och SCLC s Hosea Williams, trotsade de väpnade Alabama State Troopers blockerar deras väg och försökte korsa Edmund Pettus Bridge. Eftersom gruppen marsche, ignorerar Major John Cloud krav på att vända, officerare debiteras dem, i processen trampar, piska, slå, och tear-gasning dem. Kallad Bloody Sunday, var händelsen fångades av media och broadcast landet på kvällsnyheterna. ABC nätverket preempted ens sin visning av filmen Dom i Nürnberg med täckning från Selma.

Marching från Selma till Montgomery

Efter blodiga söndagen, ett domstolsbeslut förbjöd kung från att leva ett andra marsch den 9 mars, så kungen tog den grupp av demonstranter till kanten av Edmund Pettus Bridge, knäböjde i bön, och vände gruppen ryggen.

Med rättens tillstånd och skyddet av väpnade styrkor, ledda kung en tredje marsch från Selma till Montgomery på söndag, mars 21. Kung, med hustru Coretta samt Rosa Parks och flera andra viktiga medborgerliga rättigheter ledare vid sin sida nådde State Capitol den 25 mars Cirka 25.000 personer deltog i seger rallyt.

Lagen från 1965 Voting Rights

Utan Selma, är det tveksamt om lagen rösterna i 1965 någonsin skulle ha gått. Även svarta män hade fått rösträtt med femtonde rättelsen, och nittonde ändringen hade förlängts rösträtt till alla kvinnor, sydstaterna aktivt hindrade svarta röstning med hjälp av flera metoder, de två mest populära är omröstningen skatt och skrivkunnighet tester:

  • Poll skatte: Svart väljare, av vilka många var fattiga, har belastat kostnad för att avskräcka dem från att rösta.
  • Läskunnighet test: För att rösta, svarta sydstatare, många av dem med lite formell utbildning, fick en myriad av uppgifter som att recitera delar av konstitutionen till belåtenhet administratörens, transkribera passager från konstitutionen, och besvara obskyra tekniska frågor som "Hur många människor kan vittna mot en person förnekar hans skuld för förräderi?"

Med sydstaterna aktivt stoppa afroamerikaner från att rösta, en praxis som hade pågått i decennier, den federala regeringen äntligen klev in. Den 6 augusti 1965 president Johnson undertecknade lagen Voting Rights (VRA) in i lag.

Viktiga funktioner i lagen omfattar

  • Federal tillsyn av väljarregistrering i områden där mindre än 50 procent av befolkningen inte blanka inte hade registrerats för att rösta: Istället för att vänta på klagomål som lämnas in, blev den federala regeringen proaktiv i att identifiera områden där vita var skrämmande svarta från att rösta.
  • Federal godkännande av ändring i lokala röstningslagar: I områden med en historia av disenfranchisement samt mindre än 50 procent av den svarta befolkningen registrerade för att rösta, hade den federala regeringen att godkänna eventuella förändringar i omröstningskrav.
  • Förbud mot läskunnighetsprov: Den federala regeringen förbjudit användningen av läskunnighet tester för alla amerikanska väljare.
  • Bemyndigande för amerikanska justitiekanslern för att undersöka användningen av omröstning skatter. Även om VRA själv inte förbjuda opinions skatter, gjorde att förändringen kom så småningom. Medan tjugofjärde ändring, passerade 1964, förbjöd användningen av omröstning skatter i federala val, förbjöd Högsta domstolen användningen av omröstning skatter i delstatsvalet 1966 med Harper v. Virginia Styrelsen val.

Den VRA gjorde det med eftertryck klart att nationen som helhet skulle inte längre tolerera flagrant väljare diskriminering. Lagen gjorde en omedelbar effekt. Inom tre veckor, mer än 27.000 afroamerikaner i Mississippi, Alabama och Louisiana registrerade för att rösta. Förnyad fyra gånger sedan dess passage fick VRA en 25-års förlängning under 2006.