Vilka är orsakerna till smärta när gravid?

March 28

En kvinna kan uppleva tillfällig smärta när gravid. De vanliga typer av smärta upplevt under graviditeten är tillbaka, buk- och bäckensmärta. Smärta under graviditeten kan bero på hormoner, nerv fastna eller kompression, sträckta ligament, infektion, arbetskraft, avvikelse i graviditeten, och sjukdomar. Det kan också vara associerade med andra symtom, såsom blödning, spotting, eller feber. När en kvinna upplever smärta när gravid, är det viktigt för henne att rådgöra med en läkare för att identifiera de specifika orsaken till smärtan och få lämplig förvaltning.

Ryggsmärta förekommer i så mycket som hälften av gravida kvinnor. Det är oftast på grund av viktökning, hormonet relaxin, eller nervkompression. Det karakteristiska för smärtan beror på dess plats. Övre ryggont brukar beskrivas som brännande, medan lägre ryggont brukar beskrivas som tråkig. Gluteala smärta kan också existera, och brukar beskrivas som stickande.

Buksmärta under graviditeten kan bero på antingen en ofarlig eller ett allvarligt tillstånd. De vanligaste orsakerna till ofarliga buksmärtor under graviditeten är gas och uppblåsthet, förstoppning, och runda ligament smärta. Gas, uppblåsthet och förstoppning beror på den växande livmodern trycker på magen och tarmarna. Runda ligament smärta är på grund av sträckning av runda ligament på grund av den växande livmodern.

Allvarliga tillstånd som kan orsaka buksmärtor under graviditeten är missfall, utomkvedshavandeskap och havandeskapsförgiftning. Buksmärta i missfall karaktäriseras som crampy och diffus, och förknippas ofta med vaginal blödning. Ektopisk graviditet är ett tillstånd då implantation av ett befruktat ägg som händer utanför livmodern. Preeklampsi är ett onormalt tillstånd där en gravid kvinna har högt blodtryck och protein i urinen. Det kan också presentera med huvudvärk, illamående och kräkningar, synrubbningar och svullnad runt ögonen, händer eller fötter.

Bäckensmärta under graviditeten är oftast på grund av tidig förlossning och moderkaksavlossning. Missfall, utomkvedshavandeskap, och runda ligament smärta kan också närvarande med bäckensmärta. I tidig förlossning, är smärta karaktäriseras som menstruationsliknande kramper. Moderkaksavlossning är ett onormalt tillstånd under graviditeten, där det finns helt eller delvis placenta separation från livmodern före förlossningen.

Andra villkor som presenterar med smärta kan samexistera under graviditeten. Vissa av dessa villkor är bristning eller torsion i äggstockarna, viral gastroenterit, colon irritabile, blindtarmsinflammation och urinvägsinfektion. Urinvägsinfektion är vanligt bland gravida kvinnor på grund av kompression av den växande livmodern på blåsan. Den presenterar vanligtvis med illaluktande eller blodig urin, bäckensmärta, miktionsfrekvens och träng, och brännande smärta vid urinering.

  • Blindtarmsinflammation kan orsaka magsmärtor i början av graviditeten.
  • Tubal graviditet är ett allvarligt tillstånd som kan orsaka magsmärtor under graviditeten.
  • Buksmärta i början av graviditeten kan tyda på en förestående missfall.
  • Graviditet placerar påfrestningar på en rygg på grund av extra vikt, hormonförändringar, eller nervkompression.
  • Buksmärta under graviditeten kan bero på antingen en ofarlig eller allvarligt tillstånd.
  • Övre ryggont under graviditeten beskrivs ofta som en brännande känsla.