Vad är förstföder?

March 23

Förstföder är ett adjektiv som beskriver vissa aspekter av en kvinnas reproduktiva tillstånd. När en kvinna förklaras förstföder är hon antingen gravid med sitt första barn eller har haft ett första barn redan. Termen kan ändras till noun formen, och en kvinna gravid med sitt första barn eller har fött barnet är en primipara. Den medicinska samfundet använder främst dessa appellationer eller kanske symboliskt representera en primipara som punkt 1.

Det finns en annan term som kan användas i stället för förstföder: primigravida. Termerna väsentligen ersätta en för den andra, och antingen kan användas i en medicinsk miljö. Båda orden är förstås som antingen är gravid för första gången eller har redan haft en första födseln.

Saker förändras när kvinnor inte varit gravid eller har haft flera födslar. Om en person är ännu inte förstföder, hon är oftast fått ungar eller nulligravida. Särskild notation kan föreligga om en kvinna har tidigare haft aborter eller missfall.

För att uppnå den stat där medicinska samfundet räknar en graviditet ha slutat i födseln väldigt mycket beror på regionala definitioner. I vissa fall, förlossningen sker helst efter ålder potentiell lönsamhet uppnås. I det här fallet, oavsett om missfall, dödfödsel eller abort inträffar efter om 20-25th veckorna graviditeten skulle anses vara fullständig och kvinnan är förstföder. Om abort eller missfall inträffade tidigare, kanske kvinnan fortfarande anses ha fått ungar, även om läkarna tydligt skulle notera förekomsten av tidigare missfall eller graviditeter på andra sätt.

Andra uppsättningar av beskrivningar gäller kvinnor som har genomgått flera graviditeter. Den kvinna som har fött "födelse", som det definieras i en region, två gånger är biparous eller multigravida. Multipara hänvisar ofta till kvinnor som har haft minst tre barn. När kvinnor har fött fyra gånger eller mer de kan beskrivas som stora multiparas.

En distinktion viktigt att notera med termer som primigravida och förstföder är att varken hänvisa till antalet barn som levereras i en enda födelse. En kvinna kan ha sextuplets i en första leverans och hon skulle fortfarande vara förstföder tills födseln följd av en andra graviditet. Återigen är betecknings användbar men det kan inte någon fullständig redogörelse för alla medicinska omständigheter som är unika för den specifika personen som behandlas. En förstföder kvinna som hade sextuplets kan ha en högrisk andra födelse och måste övervakas noggrant.

Huvudsakligen är beteckningen användbar och kan vara ett sätt för vårdpersonal att diskutera specifika typer av kvinnor som är gravida eller arbetande. Sådana etiketter talar inte till alla medicinska problem. Generellt ger de läkarkåren en praktisk uppsättning termer att använda i diskussioner om patienter som skiljer dem genom antalet gånger de har fött barn.

  • En kvinna som är gravid med sitt första barn kan kallas en primapara.