Vilka är skillnaderna mellan psoriasis och mjäll?

June 26

Flera likheter finns mellan psoriasis och mjäll, icke-smittsamma hudåkommor som kännetecknas av inflammation, fjällning och klåda. Även dessa sjukdomar ofta härma varandra i att de båda visas på hårbotten och kan förvärra under samma förhållanden, är orsakssamband annorlunda. En sjukdom, psoriasis, uppstår på grund av immunitetsfrågor och mjäll händer på grund av överskotts oljeproduktion på huden och kan bidragit till en mikrobiell agent. Läkare skilja mellan de villkor vanligtvis genom observation av utslag, med särskild anmälan om där inflammationer uppstår. Kursen och mönster av psoriasis involverar flera olika typer, medan mjäll kan variera från en mild effekt av ökade tecken.

En stor skillnad mellan psoriasis och mjäll är att psoriasis är en sjukdom som påverkar immunförsvaret. Specialister tror att sjukdomen är autoimmun, vilket innebär att, i ett försök att skydda sig, överfall kroppen sina egna vävnader som den skulle en främmande inkräktare såsom ett virus. Ofta förekommer med andra kritiska sjukdomar, är psoriasis faktiskt orsakas av en överproduktion av hudceller från epidermis som har ansetts vara ett resultat av ett problem med hyperaktivt beteende av T-lymfocyter. Orsaken till mjäll tros vara associerad med en blandning av ökad talgproduktion och minskad T-lymfocyt-funktion, liksom malassezia, som är en typ av svamp.

Psoriasis och mjäll skiljer sig i de typiska platser som utslag visas och deras utseende. Med psoriasis, de vanligaste platserna för skalning är knän, armbågar och hårbotten, medan det primära området att människor har mjäll är på bara hårbotten, även om vissa människor gör få detta på deras ansikten och ansiktshår. De vita silver skalor som tenderar att vara tjockare set psoriasis förutom mjäll och är lätt att se på grund av dess tendens att sträcka sig bortom ytan i hårbotten, fortsätter på pannan och nacken. Kallad seborroiskt eksem, är mjäll bara typiskt märkbar om skalorna falla på kläder, eller om håret är delade.

Både psoriasis och mjäll skiljer sig åt i sina kurser. Som av 2011, har flera varianter av psoriasis identifierats och varje typ bestämmer dess utseende och kropps region som den påverkar, liksom andra sjukdomar som ofta samar uppstå med detta villkor. Exempelvis psoriasis av typen inversa tenderar att manifestera inom hudveck som skinkorna och under armarna. Av alla dessa, är det mest typiska bland personer med psoriasis och med 2011. Även om båda villkor kan komma och gå genom hela livet plackpsoriasis, det finns ett villkor för mjäll och det varierar i svårighetsgrad från individ till individ.

  • Mjäll är en hårbotten tillstånd som kännetecknas av klåda och fjällning av huden.
  • För de flesta människor, mjäll förekommer endast i hårbotten.
  • Tecken på mjäll inkluderar en kliande hårbotten och vita flingor som faller från huvudet.