Vilka är de olika typerna av moln på himlen?

July 10

Moln är gjorda av små droppar vatten eller små kristaller av is. Vattenånga stiger upp i luften, kylning och kondense i vattendroppar, eller om luften är tillräckligt kallt, iskristaller. När tillräckligt med vattenånga kondenseras till miljarder iskristaller eller vattendroppar, ett moln former. Beroende på hur den bildar, blir det en av flera typer av moln. De tre huvudtyper som finns i himlen är cumulus, stratus och cirrus. De har var många derivat.

Cumulusmoln är vit och fluffig, som bomullstussar på himlen. Dessa bildas när varm, fuktig luft stiger snabbt från marken och svalnar snabbt. De kan bildas i kluster, och ofta ses över havet med jämna mellanrum. En cumulus moln kan bryta upp i ungefär tio minuter. När de vänder mörkgrå, kallas de cumulusmoln, och kan producera regn, hagel eller blixtnedslag. Om namnet har ändelsen nimbus, betyder det nederbörd.

Stratus moln är tillplattade ark moln som kan stanna på plats under en tid. De orsakar mulet väder eller regn. Nimbostratus moln bildas när luft stiger mycket långsamt över ett stort område, och lovar långa ihållande regn. De liknar tunga gråa filtar utsträckta på himlen.

Cirrusmoln bildas mycket högt på himlen, och består helt av iskristaller. De är stripig och ljus, och ser lite ut som fjädrar på himlen. Om tillräckligt är i himlen att de verkar köra in i varandra, de kallas cirrostratus moln, som ser ut som en vit slöja på himlen.

Dimma liknar moln i att de båda är tillverkade av små droppar av vatten. Moln bildas mycket högre på himlen än dimma, som bildar på marknivå. Dimma bildas på lugna, svala nätter, eftersom marken är kall. Vattenångan i luften kondenseras till vattendroppar nära marken, fyller luften med dessa droppar, och skapa dimma. Dessa vattendroppar är så små att det tar 7000 miljarder av dem att göra 1 matsked (14,78 ml) vatten.

  • Cumulusmoln.
  • Nimbostratus moln är förknippade med regn och mötande stormar.
  • Blixt från mörka cumulusmoln.