Vad är Samma dag Proteser?

March 12

Samma dag proteser är proteser som är monterade i munnen på samma dag som en uppsättning tandutdragning. De är också kända som en dag, omedelbara eller tillfälliga proteser. Patienten använder proteser medan munnen läker från utvinning och senare får en ny protes eller har de ursprungliga proteser rebaseras. Ta emot samma dag proteser kan vara kostsamt, men det finns ett antal fördelar för patienten.

I just det här fallet, "samma dag" är lite av en missvisande. De proteser är inte tillverkas på en enda dag. Istället har patienten en tid innan extraktioner så att en serie mätningar kan tas och patienten kan välja stil med protes önskas. En labb gör proteser, med några speciella egenskaper som rekommenderas av tandläkare, såsom en kirurgisk stent, och sedan leverera dem till den muntliga kirurg som ska utföra extraktioner.

På dagen för extraktionerna är tänderna i fråga bort och tandprotesen monteras på plats omedelbart. Svullnad och blödning reduceras med proteser, och stödet till käken hjälper också till att förhindra benresorption, där en del av käken resorberas in i kroppen. Resorption kan orsaka patientens utseende förändras och kan också leda till obehag.

Det finns ett antal fördelar för samma dag tandproteser. Patienter som får samma dag proteser behöver inte ha extraktioner, spendera flera veckor att vänta på att läka, och sedan få utrustade för en protes. De kommer inte att behöva lära sig att prata utan protes i, och de kan äta en varierad kost som är normalt tillgängliga direkt efter en extraktion. Vissa människor känner också socialt tafatt efter extraktioner och uppskattar att kunna bära en protes omedelbart.

Nackdelen är att eftersom käft läker kommer patienten behöver en serie möten för att kontrollera passningen av tandproteser. De proteser kan behöva rebaseras för komfort. Med tiden som käft remodels i kölvattnet av extraktioner, proteser passar inte så tätt. Så småningom kommer de att vara så löst att patienten inte kan bära dem bekvämt. Nya proteser måste monteras eller tandläkaren kanske kan reline tand apparaten så att den passar ordentligt.

Inte alla patienter är kandidater för samma dag tandproteser. Om en tandläkare tror att de skulle vara ett bra val för en patient, kan alternativet diskuteras. Patienterna bör vara medvetna om att dessa proteser tenderar att vara dyrare.

  • Proteser är protetiska tänder som bärs av dem som har förlorat sina naturliga tänder.