Vad är Ortopedisk rehabilitering?

May 22

Ortopedisk rehabilitering är en form av sjukgymnastik som behandlar en mängd olika sjukdomar som drabbar skelettet och muskelsystemet. Sjukgymnastik administreras via en-mot-en hand mellan terapeut och patient, för att bättre passa patientens specifika behov. Sjukgymnaster är utbildade för att behandla hela kroppen, och längden på sjukgymnastik behövs beror mycket på svårighetsgraden av patientens skador.

Skador såsom nacke och ryggsmärtor, eller axeln tendinit, kan behandlas med ortopedisk rehabilitering, tillsammans med karpaltunnelsyndrom, knä- och ankelstukning och höftsmärtor. Ortopedisk rehabilitering behövs ofta efter operation till stöd i läkningsprocessen för patienter som har haft en spinal fusion, total höft- eller knäleds och fotled rekonstruktioner. Andra förhållanden som kan kräva operation i samband med ortopedisk rehabilitering är kompletta axelproteser, laminektomier, rotatorkuffen reparationer och meniscectomies.

En sjukgymnast kommer att utvärdera patienten under den första inledande kontor besök för att fastställa patientens rörelseomfång, hans hållning, och hur mycket han eller hon kan fungera när du flyttar. Terapeuten kommer att diskutera nivåerna av smärta patienten kan uppleva, tillsammans med hur mycket gräns finns runt det skadade området. Efter utvärderingen kommer terapeuten utveckla en personlig plan för behandling baserad på patientens specifika behov, och patienten kommer sedan gå igenom ortopedisk rehabilitering.

I genomsnitt terapisessioner varar vanligtvis 30-60 minuter. Dessa sessioner kan omfatta stretching, manuell terapi och övningar, samt utbilda patienten om hans tillstånd. Att ha en-mot-en sessioner med en terapeut hjälper patienten att få bättre kunskap om hans skada, samt att utveckla en större relation med sin terapeut. De terapisessioner löpa smidigt när en terapeut har bara fokusera på en person i taget, vilket ger patienten möjlighet att fokusera mer på sig själv, vilket resulterar i en snabbare läkningstid. Patienten är vanligtvis lärs tekniker att använda hemma för att själv hantera sina symtom genom terapi process.

Ortopedisk rehabilitering kan eller inte kan vara smärtsamt. Detta kommer att bero på den skada som behandlas. Ibland ortopedisk rehabilitering kan börja som en smärtsam process, men eftersom patienten blir starkare, minskar smärta, eller försvinner helt och hållet. När det fastställs att inte längre behövs terapi är det den fysiska terapeutens ansvar att se till att patienten är ordentligt utbildade på skadan, och skickas hem med självförvaltning och sjukvårdsinformation. Patienten kan då fortsätta ta hand om sig själv hemma för att undvika bakslag, eller bli skadad igen.

  • Ortopedisk rehabilitering kan innebära fysisk terapi med ortopedisk maskiner.
  • När du väljer en ortopedisk rehabiliteringscentrum, vara säker på att de sjukgymnaster är korrekt certifierad.
  • En person med en stukad fotled.
  • En läkare kan ordinera ortopedisk rehabilitering för pronation frågor som ledde till skada eller påverkar rörligheten.
  • Användningen av kryckor kan hjälpa någon som genomgår ortopedisk rehabilitering.