Vad är Herbalism?

October 29

Herbalism, även kallad medicinsk herbalism eller botaniska medicin, är en av de tidigaste systemen för medicin kända för att existera. I själva verket, enligt Världshälsoorganisationen, herbalism har alltid varit och är fortfarande den mest praktiserade helande modalitet i världen. Detta styrks av det faktum att många medicinska texter hänvisar till herbalism som folkmedicinen, vilket indikerar att det är en gren av medicinen studeras och praktiseras av ursprungsbefolkningar i många kulturer som spänner historia och världen. Det är också visat i modern farmakologi eftersom nästan hälften av alla läkemedel som används idag kommer från botaniska material.

Det finns dock några gemensamma begrepp som delas av de flesta naturläkare. Det mest anmärkningsvärda är att den farmakologiska aktiviteten erhålls från hela anläggningen är mer värdefullt än den som uttrycks av någon enskild beståndsdel utvinns ur dess delar. Vidare, om någon beståndsdel är mer eller mindre kraftfulla än hela, de andra närvarande komponenterna kommer att balansera skalan, så att säga. Denna känsla av botaniska synergi är den väsentliga skillnaden mellan herbalism och konventionell medicin, eftersom det senare syftar vanligtvis att syntetisera en farmaceutisk läkemedel från en isolerad växtextrakt. Naturligtvis örter avvisar också tanken att denna samverkan kan replikeras i ett laboratorium.

Örter och växter är skyldiga sina medicinska egenskaper till ett brett utbud av naturliga föreningar, som ofta kallas fytokemikalier och bioflavonoider. Den mest grundläggande och farmakologiskt aktiv är terpenoids, glykosider, fenoler och alkaloider. Läkemedel tillverkade av örter bereds i en mängd olika sätt. De malde kanske hela till ett pulver och inkapslad, framställd som en infusion eller te, göras till en dekokt - syrad rötter och bark, eller göras till en tinktur av alkohol extraktion. Dessutom finns naturläkemedel också administreras som salvor och kataplasmer.