Vad är Clafoutis?

March 3

Clafoutis, ibland även stavat clafouti är en bakad dessert som har sitt ursprung i regionen Limousin i södra centrala Frankrike. Dess namn, som härrör från ordet clafir, som betyder "att fylla", ger en korrekt antydan om dess förberedelser, vilket innebär foder en maträtt med körsbär och sedan "fylla upp" med en smet blandning. En traditionell clafoutis görs alltid med körsbär, även om många kockar har anpassat skålen till centrum runt sina favoritfrukter eller ens salta.

Klassificerad av vissa som "bonde mat," clafoutis är en enkel maträtt som skapades som ett sätt att utnyttja en frukt som historiskt har varit riklig i den franska regionen Limousin: körsbär. Medan det exakta datumet för clafoutis "uppfinning inte är känd, har dessert varit populärt i Limousin och utanför sedan 19th century. Som dess popularitet spred hela Frankrike, många kockar utarbetat ändrade versioner av skålen som tillät dem att visa upp produkter från sina egna regioner.

Att göra en klassisk clafoutis är en ganska enkel process. Först är körsbär skiktas i en smord ugnsform. Purister insistera på att körsbär inte ska urkärnade, hävdade att groparna förbättra smaken av den färdiga maträtten. Huruvida en kock väljer att grop eller inte att grop, är skiktet av körsbär täckt med en smet blandning innehållande mjöl, ägg, mjölk, socker, och, i vissa fall, likör eller smör. Baknings skålen placeras därefter i en förvärmd ugn tills smeten har stigit och fått en gyllenbrun nyans. Många är överens om att skålen är bäst innan den svalnat helt, med en enkel damning av strösocker till garnering.

Traditionalister menar att endast den ursprungliga körsbär versionen av denna maträtt riktigt kan kallas clafoutis, med alla anpassade versioner avgivna under paraplyterm flaugnarde. Kockar världen över uppror mot dessa traditional dock fästa clafoutis namn till desserter som innehåller så skilda söta bites som päron, blåbär, björnbär, klementiner och choklad. Några har till och med inlett denna dessert i sfären av kyndel, utforma rätter som bacon och ost clafoutis.

  • En traditionell clafoutis görs alltid med körsbär.