Vad är en speciell fil?

June 5

En speciell fil, även känd som en enhet fil är en fil på en dator som används med drivrutiner. Det kan tyckas och agera som en vanlig fil, men den innehåller ett särskilt namn som skiljer den från andra filer. Detta namn kan inte användas med några andra filtyper. Den speciella filen kan ge kommandon till en drivrutin via Input / Output (I / O) systemanrop. Detta gör det lättare för filen för att styra en specifik enhet eller en del av datorsystemet.

En anordning nod lagrar information om speciell fil, och använder ett stort och ett mindre antal för att identifiera filen och föraren det fungerar med. Microsoft använder speciella filer i deras operativsystem, såsom systemet MS-DOS och Windows. En viktig skillnad är namnet och hur speciell fil utmärker. Microsoft hänvisar till speciella filer som enhetsfiler, och äldre operativsystem använder reserv ord för att identifiera dessa speciella filer istället för större och mindre siffror.

Microsoft's enhetsfiler har enkla nyckelord som CON och PRN. De kan eller inte kan ha både en ingång och en utgång kommando. Till exempel kan CON både emot maskinskrivna data och skriva ut data till konsolen. Nyckelordet PRN dock kan bara skriva ut text. Det kan inte ta emot någon ingång.

För att bättre förstå hur speciell filer påverkar människor i deras dagliga liv, anser en högskolestudent som har räddat hennes uppsats på en CD-ROM för att ta till campus biblioteket och skriv ut. När hon sätter CD i datorn, behöver datorn för att läsa data på CD och öppna den på datorn så att eleven kan skicka det till skrivaren. En typ av speciell fil, en så kallad blockenhet, överför data i block från CD till datorn. När alla block har överförts, kan datorn visa innehållet i CD-skivan på datorskärmen.

Bortsett från blockenheter, teckenanordningar och pseudo enheter också existerar. Tecken enheter arbetar med system som skickar informationen ett tecken i taget i stället för i stora block som den blockenheter handtaget. De pseudo-anordningar används för att interagera med kommandon operativsystemet kan utföra som inte kräver ett fysiskt objekt att interagera med. Cd-skivan är ett fysiskt objekt hanteras av en blockenhet. En pseudo-enhets erbjudanden enbart med kommandon och interagerar inte med några fysiska objekt.

  • Särskilda filer överföra data från cd-rom på datorer.