Vad är Etouffee?

June 2

Etouffee är en Creole maträtt populär i den amerikanska södern. Det är traditionellt tillverkas med skaldjur täckt av en tät, rik, mycket kryddig sås. Den étouffée serveras över ris, och är avsedd att vara en huvudrätt eller förrätt. Många sydliga restauranger erbjuder étouffée tillsammans med andra populära kreolska rätter, och det är också möjligt att göra det hemma. Dock kommer att göra så att lansera kocken i debatten om vilka ingredienser som finns i sann étouffée, också sett stavas som etouffee.

På franska, betyder étouffée kvävd och av tradition mat i en étouffée verkligen är kvävd i en tät, kryddig sås. Ingredienserna i denna sås, dock är öppna för diskussion. Vad de flesta kockar kan enas om är att basen av étouffée är skaldjur, traditionellt kräftor, som också är känd som kräftor och crawdads. Kräftor är sötvatten kräftdjur som ser anmärkningsvärt som hummer, och de är mycket populära i den amerikanska södern. Typiskt är endast en typ av fisk och skaldjur i en étouffée, snarare än en blandning.

De flesta kockar instämmer också att såsen börjar med en roux, en tjock sås gjord av smör och mjöl. En trio av lök, grön paprika och vitlök är stekt med roux, och sedan de är kraftigt kryddad med ingredienser såsom cayennepeppar. Vissa kockar hävdar också att tomater är en integrerad del av såsen, medan andra rynka pannan på införandet av tomater i en étouffée. Om den ingår, kan tomaterna skall sjuda långsamt som en del av basen sås, för att göra såsen tomat smaksatt och lätt rödaktigt, eller kan de tillsättas närmare slutet, för konsistens.

Skaldjur som räkor och krabbor tenderar att visas oftare i gumbo, som är en typ av gryta. Till skillnad gumbo är étouffée inte en flytande gryta, även om den är kraftigt sauced. Skålen är också unik från jambalaya, en annan populär maträtt i den amerikanska södern som inkluderar skaldjur, grönsaker och ris, och ibland kött också. Jambalaya kan vara liknande, men ingredienserna kokas i en kruka, i motsats till étouffée, vilken är ladled ut över kokt ris.

Liksom många regionala rätter, är étouffée görs på många olika sätt, och kockar kan argumentera över små och ibland avgörande skillnader. Reglerna för étouffée tenderar att vara lite mer hårt och snabbt än för rätter som gumbo, som ofta är gjord av en lös sortiment av saker drog tillsammans i en gryta pott. Recept för étouffée kanske eller kanske inte inkluderar tomat, kan undfly användningen av en roux helt, och kan ha andra små variationer som gör dem unika. Dessa skillnader är en del av magin i regionala kök.

  • Vissa kockar använder tomater i sin etouffee sås medan andra föredrar en vit sås.