Vad är AIPAC?

October 23

Utskottet Public Affairs Den amerikanska-Israel (AIPAC) är en kraftfull lobbyorganisation som utövar stort inflytande i den lagstiftande och verkställande grenar av den amerikanska federala regeringen. Stöds av uppskattningsvis 100.000 supportrar från alla politiska partier, AIPAC syftar till att förbättra relationerna mellan USA och Israel, och sedan starten 1953 vuxit till att bli en av de mest kraftfulla och kontroversiella lobbyist grupper i USA.

Grundades strax efter införandet av Israels, den amerikanska sionistiska kommittén för Public Affairs bytte namn för att återspegla sin växande givarbasen, vilket med 1959 ingår både sionister och icke-sionister. Den nya organisationen, AIPAC, finansierades av privata donationer och accepterar inte pengar från utländska nationer, däribland Israel. Detta påstående har kommit under vissa brand genom åren, som tidigare USA senator William Fulbright och CIA-agenten William Marchetti har båda förlängt påståenden om motsatsen.

AIPAC har en mängd olika syften i samband med att förbättra Israel via amerikanska åtgärder. Förutom direkt arbete med Israel, främjar organisationen stabilitet i Mellanöstern, förebyggande av nukleär utveckling i länder som Iran, och insisterar på att den palestinska myndigheten håller sig till erbjudanden när det gäller kampen mot terrorism och relationerna Israel-Palestina. Det uppmanar ofta sanktioner mot länder som sett vara aktivt anti-Israel eller pro-nuclear utveckling, såsom Iran och Palestina. Utskottet arbetar också för att säkra utländskt bistånd till Israel för utveckling och välgörenhetsarbete.

I en så stor lobbyorganisation, är kontroverser knappast undvikas. AIPAC har varit en källa till flera uppmärksammade skandaler, bland annat ett särskilt förödande incident i 2005. Två topptjänstemän avfyrades i fråga om att en FBI spionage undersökning som hävdade att hemliga uppgifter fördes genom AIPAC till israeliska tjänstemän. I en relaterad laddning, var en amerikansk överste också åtalats för att passera sekretessbelagda uppgifter till lobbyister för gruppen.

Trots denna undersökning, förblir AIPAC en kraftfull röst i korridorerna av Washington DC. Vissa tycker att det är en farlig organisation, främja proisraeliska politik på risken att skada stabiliteten i förbindelserna med andra länder i Mellanöstern. Andra tror att gruppen har haft en enorm inverkan på överlevnaden av Israels, säkerställa amerikanskt stöd för blommande landet och skydd i en fientlig miljö. Sedan mitten av 20-talet, har rösten och kraften i AIPAC varit obestridlig; men det kommer sannolikt att förbli i centrum för kontroversen i många år framöver.

  • Stabilitet i Mellanöstern är ett mål av AIPAC.
  • AIPAC har vuxit till att bli en av de mest kraftfulla och kontroversiella lobbyist grupper i USA.