Vad är Akut nekrotiserande ulcerös gingivit?

March 4

Akut nekrotiserande ulcerös gingivit är en bakteriell infektion som yttrar sig som sår och smärtsam inflammation i munnen. Även känd som diket mun, är akut nekrotiserande ulcerös gingivit en relativt sällsynt tillstånd som kan induceras genom närvaro av infektion i munhålan. Behandling för dikes mun är centrerad på att hantera symtomen, vilket eliminerar den underliggande infektionen, och förhindra infektion återfall.

Munnen innehåller naturligt olika bakterier som samexisterar och upprätthålla en känslig balans i munhålan. När balansen blir störd och för mycket bakterier produceras, utvecklar akut nekrotiserande ulcerös gingivit. Sjukdomen visar genom att inducera en infektion i tandköttet som manifesterar som smärtsamma sår. Som en reaktion på förekomst av infektion, tandköttet blir svullna och inflammerade.

Individer som är under extrem emotionell stress kan utveckla nedsatt immunitet på grund av otillräcklig vila och kost, vilket gör dem mer sårbara för infektioner och ökad bakterieproduktion i munhålan. De som utövar dålig munhygien eller rök kan vara mer mottagliga för att utveckla akut nekrotiserande ulcerös gingivit. När som helst det finns en infektion i munnen eller halsen, kan risken för bakteriell obalans som kan leda till diket mun öka.

Symtom som förknippas med detta tillstånd är ofta akut karaktär, utveckla plötsligt. Individer kan initialt uppleva en foul smak i munnen tillsammans med dålig andedräkt. Sårbildning kan presentera med inflammation, blödning, och craterlike sår. En gråaktiga film kan också utvecklas under de drabbade tandkött som har börjat brytas ned. Ytterligare tecken kan inkludera ihållande feber och svullnad i hals och lymfkörtlar.

Akut nekrotiserande ulcerös gingivit är ett tillstånd som kan diagnostiseras genom en visuell undersökning. Ytterligare tester såsom dentala röntgen och en halskultur kan genomföras för att utvärdera omfattningen av ett dike mun infektion. En röntgen kan utnyttjas för att utvärdera svårighetsgraden av infektionen och pervasivenessen av skador på mjuka vävnader och käke. En halskultur kan användas för att isolera och bestämma den bakteriellt ursprung av infektionen.

Behandling för dikes mun är centrerad på att eliminera den underliggande infektion och proaktiva åtgärder för att förhindra återinfektion. Individer som upplever en feber kan föreskrivas ett antibiotikum. Over-the-counter smärtstillande medel kan också rekommenderas för att lindra smärtan. Främjandet av ansvarsfullt hygien utgör grunden för den återstående behandlingsform.

God munhygien är ett viktigt steg mot att lindra akut nekrotiserande ulcerös gingivit och förhindrar dess avkastning. Individer kan instrueras att skölja med saltvatten för att lugna tuggummi obehag och väteperoxid för att avlägsna döende eller död vävnad. En professionell tandrengöring kan vara nödvändigt att ta bort ackumulerade plack, skräp och matrester som kan ha bosatt sig i det såriga tandköttet och mellan tänderna. Regelbundna kontroller och professionella rengöringar kan vara nödvändiga tills infektionen har helt eliminerats.

Prognosen i samband med akut nekrotiserande ulcerös gingivit är bra med snabb och lämplig behandling. Om symtomen ignoreras, kan infektionen sprida sig till omgivande områden i munhålan, såsom läppar eller käkben. Komplikationer i samband med dikes mun kan inkludera uttorkning, tandlossning, och parodontit. Rätt kost, ansvarsfull munhygien och rökavvänjning kan minska en individualâ € s risk för att utveckla akut nekrotiserande ulcerös gingivit.

  • Behandla nekrotiserande ulcerös gingivit kan kräva tar antibiotika som ordinerats av en tandläkare.
  • En tandläkare kan ta en röntgenbild för att fastställa källan till tandköttsinflammation.
  • Tandrengöring kan hjälpa till att förhindra tandköttsinflammation.
  • Rökavvänjning kan bidra till att minska risken för nekrotiserande ulcerös gingivit.
  • Stegen i tandlossning, inklusive gingivit.
  • Akut nekrotiserande ulcerös gingivit kan diagnostiseras genom en visuell undersökning.