Vad är Eid ul-Adha?

October 24

EID ul-Adha är en av två stora islamiska fester firas varje år. Namnet på firandet skiljer i översättning, men det brukar kallas "fest offer." Eid ul-Adha, som vanligtvis varar i flera dagar, faktiskt firar flera teman, bland annat självförnekelse, engagemang, minne, och förlåtelse. Den andra fest, Eid ul-Fitr, firar slutet på Ramadan.

Ursprunget till Feast

Abraham, även kallad Ibrahim är en firas religiös figur i islam liksom i judendomen och kristendomen. Enligt traditionen, kallades han av Allah att offra sin son som ett tecken på sin hängivenhet. Ibrahim visade sitt engagemang för Allah i hans vilja att utföra detta offer, och i sin tur, Allah stoppar honom i sista stund och tillåter honom att offra en get eller lamm istället.

Eid ul-Adha firar tro och lydnad Abraham / Ibrahim, och nåd att Allah kan visa. För att hedra slutet av historien, är djuroffer en viktig del av festen. I enlighet med islamisk tro, är en get eller får slaktas genom skärning strupen medan du säger Allahs namn. Genom att följa denna tradition, människor påminns om att allt liv anses heliga. Djuret är uppdelad i tredjedelar och delas mellan familjen, som ges till vänner, och doneras till behövande.

Den andra viktiga aspekten av festivalen är att det är i slutet av Hajj eller pilgrimsfärd till Mecka för året. De som har gjort Hajj det året kan fira händelsen med särskild glädje.

När högtiden börjar

Detta firande börjar vid solnedgången på den 10: e dagen av Dhu al-Hijjah, den 12: e månaden i den islamiska året. Eftersom den islamiska kalendern är en månkalender, denna dag inte komma vid samma tid varje år på den gregorianska (västerländska) kalendern. Under 2010, till exempel, började Eid ul-Adha den 16 november, medan det i 2011, började den 6 november.

Muslimska länder beräknar ibland början av månaden på olika sätt. Trots att månaden börjar vanligtvis med iakttagelsen av månskäran, går det inte alltid att visas vid exakt samma tidpunkt över hela världen; dåligt väder kan också blockera sin observation. Dessutom ett fåtal länder beräkna datum utifrån andra ceremonier av månen. Skillnaderna i hur den första dagen i varje månad beräknas innebära att inte alla länder alltid firar Eid ul-Adha på samma dag.

Firar högtiden

För att korrekt observera semester, är muslimer uppmuntras att delta i en moské eller uteservering på morgonen. Särskilda böner sägs till minne av dagen, då folk ber om förlåtelse och styrka, och förlåta andra som kan ha sårat dem. Folk är tänkta att vara särskilt försiktig tvätt och dressing för dagen, och brukar ha sina bästa kläder.

Den djuroffer sker oftast på den första dagen av firande, vilket gör att köttet ska delas ut under de följande dagarna. Traditionellt muslimer sedan tillbringa resten av festivalen besöka vänner och grannar, dela mat, och erbjuda gåvor. Människor kan också skicka speciella gratulationskort som bär välsignelser och lyckönskningar till släktingar och vänner i andra delar av världen.

Maten äts under festivalen fokuserar på användningen av offer kött. Eftersom hela djuret används, är firandet en chans för kockar att visa upp sina färdigheter med olika preparat. Populära rätter inkluderar curryrätter, grytor, kebab, och stekar. Godis, såsom bakverk och puddingar, är också mycket populära.

Eid ul-Adha Världen runt

Festen kan kallas med olika namn i olika muslimska länder. Det kallas ofta Hari Raya i Singapore och Malaysia. I Västafrika, kan en muslim kalla det Tobaski, medan en marockansk kan hänvisa till det som Eid el-Kbir. Indier, pakistanier och bangladeshier kallar det Id ul-Zuha, och mer allmänt hänvisa till det som Bakr-Id, eller get Eid. Traditioner böner, offer och donationer till de fattiga är vanliga i de flesta länder som firar högtiden, men längden på festivalen kan variera från en till fyra dagar på olika platser.

I alla länder som firar det, är en tid av stor glädje fest offret. Det är också en chans att reflektera över lydnad till Allah, och hur man blir en bättre muslim under det kommande året. Som historien om Ibrahim antyder, att lita på Allah, även när en ansökan verkar omöjligt, visar slutligen den muslimska hur tron ​​är en oväntad väg, och hävdar Allahs vilja som rättvis och barmhärtig.

  • Firandet av Eid ul-Adha börjar vid solnedgången på den 10: e dagen i den 12: e månaden i den islamiska året.