Vad är amnesi Skaldjur Förgiftning?

May 11

Amnesiframkallande skaldjursförgiftning (ASP) är en mycket sällsynt form av livsmedelsburna sjukdomar som orsakas av ett toxin som kallas domorinsyra som utsöndras av kiselalger i släktet Pseudo-nitzschia. Detta tillstånd är också ibland kallas domorinsyra Förgiftning (DAP), i en hänvisning till toxinet som orsakar det. ASP observerades först 1987, och sedan dess har en handfull fall observerats runt om i världen; villkoret verkar också vara på uppgång på grund av växande antal skadliga alger i havet.

Detta tillstånd kallas amnesi Skaldjur Förgiftning eftersom minnesförlust och andra neurologiska symtom är mycket vanliga. När någon drabbas av detta tillstånd, han eller hon upplever vanligtvis mag nöd inklusive kräkningar, kramper och diarré inom 24 timmar. Om patienten har förtärts nog domorinsyra eller kroppen är särskilt utsatt, kommer neurologiska symptom som huvudvärk, yrsel, försämrad koordination och kortsiktiga minnesförlust uppstå inom tre dagar.

På lång sikt kan amnesi Skaldjur Förgiftning orsaka hjärnskador, och ibland till och med döden, hos äldre patienter eller patienter med nedsatt njurfunktion. Eftersom det inte finns någon känd antidot mot domorinsyra, fokuserar behandlingen på att ge stödjande vård för patienten att se till att han eller hon är bekväm. Stödjande vård kan även innefatta långsiktiga åtgärder som sjukgymnastik för att ta itu med kvardröjande neurologiska problem.

Medan domorinsyra kan nå speciellt höga nivåer i skaldjur, eftersom de är filtrerare, kan det också förekomma i andra skaldjur, och ibland hoppar upp i näringskedjan till marina fåglar, liksom. Det innebär att under en period av algblomning, när skadliga kiselalger och dinoflagellater kan också föröka, är det i allmänhet tillrådligt att undvika alla skaldjur tills området har certifierats som säkra. Om konsumenterna köper fisk och skaldjur och någon blir sjuk, bör resterna kasseras, eftersom domorinsyra inte kan elimineras genom frysning eller matlagning. Eftersom fisk och skaldjur ofta transporteras långa sträckor, det lönar sig att vara uppmärksam att återkalla meddelanden.

Vissa forskare har föreslagit att vadarfåglar som drabbats av DAP kan bli galen; 1961 invasionen av fåglar i Santa Cruz, Kalifornien, som bland annat inspirerade Alfred Hitchcock, till exempel, kan ha orsakats av DOP. Marina däggdjur kan också påverkas av amnesiframkallande skaldjursförgiftning, med stigande priser på problem i vadarfåglar och marina däggdjur som tyder på att de kiselalger som producerar domorinsyra växer mer rikligt. Amnesi Skaldjur Förgiftning kan orsaka djur och fåglar att bli extremt förvirrad, vilket resulterar i strandningar, svält, drunkning och andra ovanliga händelser.

  • Ostron och andra skaldjur kan innehålla gift som orsakar amnesiframkallande skaldjursförgiftning.
  • Kokta kammusslor, en typ av skaldjur.
  • Musslor, en typ av skaldjur.
  • Huvudvärk är vanligt för dem som lider av amnesiframkallande skaldjursförgiftning.