Vad är en poesi Anthology?

July 10

En mängd olika typer av poesi antologier överflöd. Vad de har gemensamt är att de alla är diktsamlingar skrivna av ett antal olika poeter. Utöver detta dock ett brett spektrum av orsaker, vissa logiska och andra högst personlig, avgöra vilka dikter ingår i någon enskild poesi antologin. Ytterst itâ € s den anthologyâ € s redaktör eller kompilator som väljer dikterna som ska dela sidorna.

En antologi kan organiseras kronologiskt, kulturellt, tematiskt, eller valfritt antal andra sätt. Vissa antologier gör det deras syfte att inkludera de mest kända, mest älskade, eller mest inflytelserika poeter som har skrivit på ett visst språk eller från en viss kulturellt perspektiv under århundraden. Andra vänder sig bort från sådana breda historier, begränsade räckvidden för en typ av författare eller dikt som kan väldigt snävt definierade, exempelvis 19-tals irländska poeter eller antikrigs dikter från 1960-talet.

Lång-time favoriter till engelska lärare är antologier ofta för att introducera studenterna till en rad poetiska stilar och röster. Lärare ser ofta efter en poesiantologi som innehåller de mest kända och viktigaste poeter erkända under loppet av århundraden. Nyligen har dock en del poesi antologier som skapats för användning i klassrum tagit positionen som inklusive samma poeter om och om igen gör deras fortsatta berömmelse en självuppfyllande profetia och har börjat interspersing mindre kända poeter skriver på teman som kan tänkas tilltala elevläsare .

Under senare år har vissa älskare av poesi samlat sina favoriter i samlingar som är tematiskt, ofta nyckfullt så, organiserade i hopp om att en lekfull eller ens given tillvägagångssätt kommer uppmärksamma nya läsare. En antologi med trädgårds poesi, husdjur poesi eller dikter om långdistanslöpning, till exempel, kan piggna intresse av personer med särskilt intresse för dessa områden. Dessa typer av antologier samlar vanligen välkända dikter med dem som kan vara helt okänt för de flesta läsare; eftersom temat är den organiserande huvudman, är lämpligast en rad röster och visioner.

Internet har infört människor i alla kulturer till otro konstnärliga rikedom på annat håll. Detta har naturligtvis lett till ett växande intresse för att skriva från andra kulturer. Ett besök på någon bookstoreâ € s poesi avsnitt kommer att producera diktsamlingar skrivna av eller om politiska aktivister, folklorists, öbor, eller valfritt antal andra erbjudanden. Många av dessa samlingar firar poesi skriven eller älskade inte av akademiker utan av människor med mer gemensamma rötter, som många samtida älskare av poesi överväga ett plus.

Precis som tematiska likheter kan vara orsaken en poesiantologi produceras, kan mångfald också vara en organiserande princip. Antologier som påverkar en rad motsatta åsikter eller olika upplevelser blir allt populärare som ett sätt att bjuda in läsarna att anse att en smal synvinkel doesnâ € t bjuda förståelse. En poesiantologi som samlar dikter skrivna av arabiska och judiska poeter, till exempel, i slutändan visar en djup gemensamhet snarare än de stora skillnaderna som så ofta bodde på.