Vad hände på 1968 demokratiska medborgareregeln?

September 14

Den 1968 demokratiska medborgareregeln markerade nomineringen av Hubert Humphrey som den demokratiska kandidaten för president, men det är ihåg mer för upploppen och protesterna som omgav det, tillsammans med den bittra striden för nomineringen. Händelserna 1968 demokratiska medborgareregel i Chicago markerade höjden av 1960 proteströrelse, med demonstranter och polis kolliderar på gatorna i Chicago för över en vecka i varma augusti vädret. 40 år senare, demonstranter försökte "Återskapa '68" på Demokratiska och republikanska nationella konventioner i Denver och Minneapolis / St. Paul respektive med liten framgång.

Redan 1967 gjordes stora aktörerna i proteströrelsen planerar en episk serie protester för 1968 demokratiska medborgareregeln. Tanken var att få så många demonstranter där som möjligt, och för att protestera i stort sett fredligt, men kraftfullt. Protest arrangörerna från grupper som ungdoms International Party ville få en massa täckning, väcka uppmärksamhet på frågor som medborgerliga rättigheter och Vietnamkriget, och de verkligen lyckats med detta mål.

Under de månader som föregick konventionen, protestgrupper inlämnade tillstånd för marscher och demonstrationer, ofta hitta sina ansökningar sviken vid varje tur, medan staden Chicago förberedd för en tillströmning av demonstranter. Chicago borgmästare Richard Daley indikerade att han skulle ta lagöverträdelser under konventet på största allvar, öka polisens närvaro i Chicago och begär National Guard för säkerhetskopiering. Detta skapade en explosiv situation som verkade vara på kollisionskurs med katastrof.

Protesterna vid 1968 Democratic National Convention kanske har gått någorlunda fredligt med marscher, konserter och möten, med undantag för att den 22 augusti, fyra dagar innan konventet började officiellt, en indianpojke som heter Dean Johnson blev skjuten och dödad av Chicago polisen. Detta utlöste massdemonstrationer och kravaller där hundratals poliser och demonstranter svårt skadade; kravallhantering som muskotblomma utnyttjades i ett försök att lugna folkmassan, tillsammans med batonger och massarresteringar.

Under dagarna av själva konventionen, insidan av Convention Center var relativt lugn, men på gatorna i Chicago var i brand, ibland bokstavligt. Angry demonstranter kokade över, med avvikelse från tillåtna marscher och demonstrationer, samt Chicago polisen slog tillbaka. I kölvattnet av konventionen, har åtta poliser åtalats, tillsammans med åtta civila, som kom att kallas Chicago 8. Under rättegången för Chicago 8, sållade till Chicago 7 när de nått domstol 1969, svarandena skapade en mediacirkus, mima till domaren och vägrar att respektera reglerna för rättssalen.

Oron i 1968 års demokratiska medborgareregeln kom i en redan tumultartade år i amerikansk historia; Martin Luther King och Robert Kennedy hade både mördats tidigare under året, och stöd för Vietnamkriget var på en låg ebb. Medierna fasta på det kaos med glädje, och det utan tvekan bidragit till Humphrey nederlag i händerna på Richard Nixon. Nixons segermarginalen var mindre än en halv miljon röster, illustrerar hur nära dela det amerikanska folket var vid denna tidpunkt i historien.