Vad är en dvärgplanet?

October 6

En dvärgplanet är en ny kategori av himlakropp som skapats av Internationella Astronomer unionen 2006. Det inkluderar himlakroppar massiva nog att vara sfäriska, i omloppsbana runt solen, som inte är satelliter. Den avgörande faktorn dela en planet från en dvärgplanet är att en planet ska ha lyckats rensa området dess bana från skräp och andra föremål, medan en dvärgplanet har inte.

När kategorin dvärgplanet skapades, var tre kroppar omedelbart klassas som sådan: Ceres, den största asteroiden, nu en dvärgplanet; Pluto, i Kuiperbältet, degraderas från status planeten; och Eris, en utspridd skiva objekt ligger långt bortom omloppsbana Pluto. Det var upptäckten av Eris som delvis ledde till internationella Astronomer unionen att mer exakt definiera vad de menade med ordet "planet."

Trots namnet "dvärgplanet" är dvärgplaneter inte vara en delmängd av planeter, utan snarare i en annan kategori helt och hållet. Objekt fortfarande mindre än dvärgplaneter, till exempel de som saknar tillräcklig massa för att vara sfärisk, kallas små kroppar i solsystemet, vilket inkluderar kometer och asteroider.

Även om endast tre dvärgplaneter erkänt, astronomer misstänker att det många vara så många som 200 i långt når solsystemet. Det finns många potentiella kandidater för dvärg planethood som måste studeras närmare för att bekräfta sin status. För en himlakropp vara ungefär sfäriska kräver en diameter på minst 400 km. Den minsta kända sfäriska kroppen idag är månen Mimas.

Det finns många trans Neptunian objekt med diametrar större än 400 km: Varuna, Orcus, Ixion, Quaoar, 2003EL 61, 2005FY 9, och flera andra. Även om vi kan uppskatta deras diameter, är det svårare att uppskatta om de är ungefär sfäriska eller inte. Detta kommer att kräva mer kraftfulla teleskop. Det finns också flera stora asteroider som kan vara dvärgplaneter: Vesta, Pallas och Hygiea, den andra, tredje och fjärde största asteroider efter Ceres.

  • Space föremål mindre än dvärgplaneter inkluderar asteroider.