Vad är IR fotografier?

March 25

IR fotografering är en förkortning för infraröd fotografering. Infraröd fotografering fångar bilder med infraröd strålning, som är osynliga för blotta ögat och oftast påvisas med standardkameror. Filmbaserade kameror uppnådde IR fotografering genom att använda specialiserade filter, film, eller båda; digitala kameror kan upptäcka infraröd strålning, men har inbyggda enheter att neutralisera det. Infraröd fotografering skapar intressanta och ibland oavsiktliga visuella effekter. En typ av infraröd fotografering upptäcker subjectâ € s värme och skildrar det visuellt, en teknik som kallas termografi.

Synligt ljus är en del av ett brett spektrum av allestädes närvarande strålning kallas det elektromagnetiska spektrumet. Det mänskliga ögat kan upptäcka bara den synliga delen av detta spektrum; andra segment, såsom radiovågor, kan detekteras med rätt utrustning. Färgen på ljuset beror på våglängden av dess strålning, med de längsta våglängd blir röda och de kortaste som visas blått. Infraröd strålning existerar strax bortom den röda delen av det synliga spektrat; därav namnet. Specialiserade enheter kan upptäcka denna strålning och omvandla den till en form synligt för det mänskliga ögat.

Filmkameror kräver speciella filter för att fotografera IR-bilder; dessa linser verkar helt svart, eftersom de filtrerar bort allt synligt ljus och upptäcka endast infraröd strålning. Traditionell IR fotografering innebar också IR-känslig film som krävs särskild hantering, eftersom det kan vara förstört av den infraröda strålningen i en vanlig mörkrum. Mest infraröd film avbröts i början av 21-talet. Digitala bildsensorer detekterar automatiskt infraröd strålning, så digitalkameror är oftast utformade med filter för att ta bort den från en bild. Digitalkamera användare kan öva IR fotografering genom speciella tekniker som involverar långa exponeringar med ett stativ; det är också möjligt att ta bort IR-filtret, men detta rekommenderas endast för experter.

Med en våglängd olik den för synligt ljus, kan IR-strålning skapa några ovanliga och estetiskt tilltalande effekter. Till exempel, dis och dimma scatter synligt ljus, men inte infraröd strålning, kan så infraröd fotografering skapa en tydlig bild på disiga dagar. Löv och gräs verkar glöda, ett fenomen som kallas Wood effekten, efter IR fotografering pionjär Robert Wood. Skies blir svart, men moln visas onaturligt ljusa och levande. IR-strålning kan också tränga bomullskläder och göra den genomskinlig, en oavsiktlig bieffekt som orsakat flera förhastade omdesign under de första åren av digitala kameror.

De ovan beskrivna effekterna tillämpas på nära infraröd fotografi, dvs fotografi baserat på IR-strålning närmast synligt ljus. Far-infraröd fotografi, å andra sidan, detekterar den värme som genereras av photoâ € s ämne och tilldelar den en färg så att vindrutan på en bil kan synas blå medan dess motorrummet verkar rött. Denna typ av IR-fotografi kallas termografi, och den har ett brett utbud av industriella och vetenskapliga ändamål. Militära styrkor använder det för dold övervakning, medan brandmän kan använda den för att navigera genom brinnande byggnader. I astronomi, kan termografi upptäcka avlägsna himlakroppar som skulle vara osynliga för vanliga teleskop.

  • Synligt ljus är en del av ett brett spektrum av allestädes närvarande strålning på det elektromagnetiska spektrumet.
  • Militären använder sig ofta av värmekameror som en del av den utrustning som används i hemliga operationer.