Vad är menopaus?

October 25

Menopaus kan hänvisa till några sätt att äggstockar sluta fungera, slutar produktionen av hormoner som östrogen och progesteron som hjälper till att styra en womanâ € s månatliga cykel. De flesta kvinnor kommer att uppleva regelbunden klimakteriet i sena 40-talet till början av 50-talet, men ibland klimakteriet inträffar mycket tidigare på grund av medicinska behov. Detta sägs framkallas och det kan förekomma på grund av operation eller på grund av behöv medicinska ingrepp.

Kirurgisk menopaus inträffar vanligen när en kvinna måste ha hennes äggstockar avlägsnas. Detta skulle kunna behandla äggstockscancer eller minska dess risker, eller det kan vara nödvändigt i samband med en hysterektomi. Denna operation, ooforektomi, resulterar omedelbart i klimakteriet inträffar. Utan äggstockarna finns det ingen ägglossning och ingen produktion av viktiga hormoner. För att fördröja klimakteriet, kan östrogen förskrivas, men detta är inte möjligt i alla fall, särskilt om orsaken till ooforektomi var relaterad till cancer eller om målet om det var för att minska kvinnliga hormoner.

Den andra formen av klimakteriet induktion kallas medicinskt inducerad menopaus, och detta villkor är ofta relaterade till cancer också. Både kemoterapi och strålbehandling, oavsett var i kroppen de uppstår, kan resultera i äggstockarna inte fungerar. Vissa kvinnor förblir fertila efter dessa behandlingar, men många uppmanas att överväga att lagra ägg innan du påbörjar dessa behandlingar, bör de vill bli gravid i framtiden.

Vad är olika mellan medicinskt och kirurgiskt inducerad menopaus är att den medicinskt inducerad formen doesnâ € t hända i 100% av kvinnor som har cancerbehandling. Vissa kvinnor kommer inte att gå in klimakteriet eller kan, efter vad som verkar vara klimakteriet, börjar ägglossning igen vid ett senare tillfälle. Detta tyder på att förhindra graviditet är fortfarande viktigt, även om det är sannolikt att ägglossning har faktiskt slutade. Däremot när äggstockarna har opererats bort, finns det inget sätt för kroppen att producera ägg eller gravida.

För båda typerna av menopaus, är symtomen som åtföljer den ofta sägs vara mycket mer drastiska vid uppkomst. Klimakteriet av ordinarie typen sker gradvis, och fortfarande obehagligt nog, men den inducerade typ kan orsaka en rad allvarliga symtom genast inklusive värmevallningar, vaginal torrhet och humörsvängningar; symptom kan urtaget förr. Kvinnor som har klimakteriet inducerade tidigt också behöva mer noggrant från hälso blivande. De är större risker för tidig hjärtsjukdom, stroke och tidig benskörhet. Med övervakning och medicinering som krävs för att minska dessa risker, de flesta kvinnor en sund livsstil.

  • Menopaus kan omedelbart orsaka allvarliga symptom.
  • Klimakteriet är en naturlig process av det reproduktiva systemet som innebär slutet på en kvinnas fertilitet och menstruationscykler.
  • Efter en hysterektomi, kvinnor förlorar sin förmåga att ägglossning och klimakteriebesvär kan förekomma.
  • Menopaus kan orsaka allvarliga klimakteriet symtom, som värmevallningar, att inträffa omedelbart.