Vad är karotenoidpigment?

December 7

Karotenoidpigment finns i alla typer av växter, och de absorberar energi och skydda mot skador från ljus som fotosyntesen sker. Antingen röd eller gul färg, karotenoider är synliga när klorofyll, det ämne som omvandlar ljus till energi i växter och vissa bakterier, är slut. De färger som löv förändras i höst beror på exponeringen av karotenoidpigment. Dessa pigment har också antioxidanter, och konsumtionen av karotenoider kan skydda mot hjärtsjukdomar och cancer hos människor och andra arter.

Molecularly, de flesta av de karotenoider som är involverade i dessa processer har en kolvätehuvudkedja. Mellan tre och 15 dubbelbindningar finns längs med denna ryggrad, och räkna obligationen har en direkt relation till den del av spektrumet en karotenoid kan bearbeta. Ljus mellan 400 och 500 nanometer (nm) är typiskt absorberas av dessa molekyler. Fytoen är den första typen produceras ur sammansättningen av olika molekylära komponenter, och är kritisk i bildandet av andra karotenoider. De grundläggande pigment kan biosyntetiseras till andra föreningar, såsom beta-karoten och lykopen.

Karotenoider spelar en viktig skyddande roll eftersom de blockerar effekterna av syrepartiklar och radikaler när ljuset och fotosensibiliserare sådana som klorofyll samverkar. Strålningsenergi överföres genom karotenoidpigment till enskilda klorofyllmolekyler, medan överskottsenergi avleds som en del av xantofyll cykeln i vissa växter och alger. Klorofyllmolekyler som finns kvar i ett aktivt tillstånd kan regleras också. På en molekylär nivå, karotenoider hjälper till att binda molekylerna av fotosyntetiska pigment-proteiner.

Konsumtionen av växtbaserade organismer leder till metabola bearbetning av karotenoidpigment i lax, räkor, hummer, och varelser. Färgning av sådan fisk och kräftdjur kommer från pigmenten som finns i den mat de äter. Till exempel, vild lax som äter räkor är mycket rödare i färgen än lax som produceras på gårdar. Det är svårt att skörda karotenoider naturligt, men genteknik gör utsikterna mer optimistiska. Kemiskt syntetiserade pigment ger inte samma resultat som naturliga.

Olika typer av karotenoider förekommer i växter, bakterier, svampar, och alger. Fytoen är en form av pigment som kan metaboliseras in betakaroten som, tillsammans med andra föreningar, används för att producera vitamin A samt retinal vätska hos däggdjur. De foto egenskaper och påverkan på människors hälsa gör karotenoidpigment en av de viktigaste biologiska faktorerna i naturen.

  • Pulveriserad astaxantin, en typ av karotenoid.