Vad är en Pirogue?

November 23

En pirog är en liten, lätt båt med en mycket grundgående vilket gör det idealiskt för inre vattenvägar och kärr. Dessa båtar är mest förknippad med Cajun samfundet i Louisiana, vissa områden i den amerikanska mellanvästern, och fiskarna i Västafrika, även om flera kulturer använder liknande båt designer för fiske och handel.

Ursprungligen var piroger gjorda av urholkade stockar, med cypress är ett mycket populärt val i USA. Moderna piroger är oftast på plankan pirogue stil, vilket innebär att montera plankor på mudd ansluten till en platt botten. Konstruktionen är mycket enkel, och det resulterande båten är lätt nog för att lätt kunna transporteras när det inte finns någon farbara vatten finns.

Traditionellt är pirogen rott, och inte paddlade. Piroger har också varit känt att röra sig under kraften i seglet, och i kärr, är de ofta punted med en stolpe, eftersom det kan vara svårt att ro i träskmarkerna. Användningen av motorer som kraftkälla är allt vanligare, med båtfolk föredrar motor utformad för att fungera på grunt vatten, så att de kan behålla enkel manövrering av den traditionella pirogue.

Piroger kan variera kraftigt i storlek, som innehar en roddare eller en stor grupp. De var historiskt använts i handeln i många regioner i Mellanvästern, och spelade en roll i den berömda Lewis och Clark expeditionen. En fördel med att använda en pirog är att det är väldigt lätt att hantera, och det kan lätt tippa bollen till dränering om vatten slasken över sidan. Många båtar är avsedda att hanteras av en person, även om de kan rymma ytterligare passagerare. Vissa anka jägare är särskilt förtjust i denna stil av båt.

Dessa båtar är mest lämpade för inre vattenvägar eller grunda kustvatten. Den pirogue utformning tål inte grov sjö, och sidorna kan vara låg, vilket kan göra båten föremål vattenfyllas i stora vågor. För inre vattenvägar, är pirogen svårt att slå; den otroligt grundgående gör det möjligt att navigera mycket grunt vatten med lätthet, och lätta designen gör det enkelt för människor att transportera båten om de stöter på en yta på torra land.

Flera företag gör traditionella trä piroger för sina kunder, och en del säljer byggsatser som människor kan använda för att göra sina egna båtar. Människor kan också köpa glasfiber eller metall versioner av klassiska pirogue. Dessa versioner tenderar att vara mindre dyra och de kan vara lättare att underhålla på grund av hållbarheten av deras material.